Midt i en corona-tid

15. april 2020, 15.56

Peter Engsted. Foto: Henrik Ole Jensen

ØKONOMI Vi skal ikke kun have en gradvis og kontrolleret genåbning af samfundet. Vi skal også have en gradvis og kontrolleret ændring af samfundet.

Vi er vant til at høre på, at markedet er det bedste instrument til at regulere økonomien. Den myte har coronaen nu effektivt punkteret. Måske var markedet godt for dem, som havde meget i tider med vækst. Men i dag har det spillet totalt fallit.

Private selskaber ligger på deres blødende knæ og beder om bistand. For eksempel firmaer som er multinationale og aldrig har betalt skat i Danmark. For eksempel virksomheder som sender deres penge i skattely. For eksempel banker og private som har praktiseret hvidvask.

Altså virksomheder som ikke har villet bidrage til fællesskabet overhovedet. Men i dag står de og banker på døren til fællesskabet og trygler om at komme på støtten.

Derimod har krisen vist, at fællesskabet, velfærden og solidariteten er det bundsolide fundament, samfundet hviler på.

Derfor kræver fremtiden et paradigmeskifte: Ud med markedsøkonomi og liberalisme og ind med fællesskab, velfærd og solidaritet.

Bankerne skal splittes op, så de ikke både kan handle med penge, ejendomssalg, realkredit og forsikringer. I dag har de alt for stor magt og indflydelse til afgørende og væsentlig skade for fællesskabet.

Og der skal oprettes en national, offentlig bank, som ikke spekulerer - en bank, hvor almindelige lønmodtagere kan have deres lønkonto.

Det skal gøres mere attraktivt for iværksættere at starte nye små virksomheder - håndværk, forretninger, produktion og lignende.

Der skal satses på offentlige og fællesejede virksomheder langt mere end nu.

Gradvist og kontrolleret er det den vej, vi skal hen ad.

For at nå derhen er vi nok nødsaget til at kigge til venstre i det politiske spektrum. Selv er jeg medlem af Enhedslisten. Så kig den vej næste gang krydset skal sættes.