Beretninger fra tørke og sult i Afrika: - Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet

Udgivet:07. februar 2023, 06.00

Læsetid:2 minutter

Journalist og menighedsrådsmedlem fra Engesvang har været i Kenya med Folkekirkens Nødhjælp. Her ses han yderst til højre i færd med at tage noter. Foto: Privatfoto

1 måned siden

ENGESVANG Engesvang Kirke indbyder til foredrag om Folkekirkens Nødhjælps indsats i Kenya, når Hans Jørgen Hansen fortæller om sine beretninger fra Afrika

Klimaforandringernes livstruende realiteter kommer tæt på Engesvang i morgen, onsdag 8. februar. Her vil Engesvang Kirke indbyde til foredrag i sognehuset om Folkekirkens Nødhjælps indsats i Kenya. Det skriver kirken i en pressemeddelelse.

Det er journalist og menighedsrådsmedlem i Engesvang Hans Jørgen Hansen, der fortæller om sine oplevelser på en studietur til nogle af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Kenya.

I øjeblikket er en stor del af projekterne et forsøg på at få folk til at overleve i den nordlige del af landet, Turkana-regionen, der som nabolandene på Afrikas Horn er hårdt ramt af klimaforandringer. Det har ikke regnet i flere år, og området er ved at blive til ørken. En gang levede man i området hovedsageligt af kvægbrug. Nu er stort set alle køer døde, fortæller Hans Jørgen Hansen.

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. En ting er, at den lokale befolkning har mistet deres livsgrundlag. Dertil kommer, at netop i det her område har det internationale samfund oprettet et af Afrikas største flygtningelejre, Kakuma, med 240.000 flygtninge fra mange lande, siger Hans Jørgen Hansen og tilføjer:

- Jeg har også oplevet det kæmpe dilemma, en nødhjælpsorganisation som Folkekirkens Nødhjælp står i: Skal man forsøge at hjælpe så mange som muligt med lidt hjælp, eller skal man hjælpe få med massiv udviklingshjælp? Hvis man hjælper bredt med lidt, vil det måske være for lidt til, at folk overlever. Hvis man giver massiv støtte til få, kan de få modtagere skabe så meget fremgang for lokalsamfundet, at det også er fremtidshåb for de, som ikke får nødhjælp i første omgang, lyder det fra Hans Jørgen Hansen.

Frivillig indsamlingsleder

Foredragsholderen fortæller og viser billeder fra både projekter med regulært nødhjælpsarbejde for at få folk til at overleve og projekter, der kan være med til at udvikle lokalsamfund på længere sigt. Der bliver også lidt om Folkekirkens Nødhjælps nye fokusområde, som er at samarbejde med kommercielle virksomheder; virksomheder, der understøtter lokale småbønder, og som samtidig er med at udvikle den lokale samfundsøkonomi og dermed skabe generel velstand i området.

Hans Jørgen Hansen er frivillig lokal indsamlingsleder ved den årlige sogneindsamling til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Det er i den forbindelse, han sammen med otte andre lokale indsamlingsledere fik mulighed - for egne penge - at komme på studieturen til Kenya. Han har også sæde i organisationens repræsentantskab og har dermed indsigt i hele Folkekirkens Nødhjælps indsats rundt om i hele verden.

Indlæser debat