Sommerens glade nyhed: Indbrud hos private rasler ned

Antallet af indbrud er mere end halveret i Ikast-Brande i løbet af to år. Større fokus er en del af forklaringen, men også coronaen bærer en del af ansvaret

14. juli 2020, 13.29

Antallet af indbrud i private hjem er faldet markant, også i Ikast-Brande Kommune. Foto: Privatfoto

IKAST-BRANDE Der er ikke meget godt at sige om sygdom og død, men der har været enkelte positive følger af corona-pandemien.

En af disse kan aflæses direkte i statistikken over indbrudstyvenes aktivitet i de private hjem, der er faldet mærkbart i løbet af de seneste måneder.

Om det er corona eller noget helt andet vides ikke med bestemthed. Det kræver faktisk en rundspørge blandt tyveknægtene at finde ud af årsagen til, at de ikke holder deres »håndværk« ved lige.

Det er dog nærliggende at tro, at faldet kan skyldes, at danskerne i stor stil er blevet hjemme, især i forsommeren, hvor stort set resten af verden var lukket ned, og hvor myndighederne frarådede udrejse.

Mere end halveret

De seneste tal stammer fra andet kvartal, altså perioden fra april til og med juni.

Her blev der ifølge statistikken begået 31 indbrud i Ikast-Brande. Det er faktisk under halvdelen af indbruds-aktiviteten i kommunen i andet kvartal 2018, hvor der blev registreret 63 indbrud.

Det markante fald af indbruds-frekvensen er dog ikke bare helliget Ikast-Brande.

Rundt om i nabokommunerne er udviklingen den samme.

Her er indbrudstallene i udvalgte kommuner for andet kvartal af i år med samme periode af 2018 i parentes: Herning - 36 (105), Holstebro - 20 (66), Ringkøbing-Skjern - 28 (63) og Viborg 35 (102).

Det er ikke blot her i landsdelen, at antallet af indbrud er styrtdykket. Tendensen er generel over hele landet.

På landsplan ser tallene således ud: I andet kvartal 2018 blev der samlet i hele landet anmeldt 6275 indbrud i private hjem. I andet kvartal i år var antallet af anmeldelser om indbrud i private hjem faldet til 2826.

Vellykket indsats

For to år tilbage lancerede RealDania og Trygfonden i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videcentret Bolius indsatsen Bo Trygt.

Formålet var først og fremmest at reducere antallet af indbrud i private hjem, og den indsats har altså båret frugt.

- Vi ligger på et historisk lavt niveau. Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig coronaen. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren, siger programleder i Bo Trygt, Britt Wendelboe.

Hun peger på, at den helt afgørende årsag til faldet i indbrud i de private hjem skyldes, at det enkelte hjem ser beboet ud, samt at naboer i kvarteret går sammen i Nabohjælp, som flere og flere benytter sig af.

Fra 2005 til 2009 steg antallet af indbrud i Danmark nærmest eksplosivt med hele 65 procent fra 29.439 indbrud i 2005 til 48.670 i 2009.

Det påvirkede danskerne voldsomt, og en fjerdedel af alle udtalte, at de følte sig utrygge for at blive udsat for indbrud, men med det faldende indbrudstal er denne generelle utryghed også faldet.