Mindeord: Han var god til at skabe langtidsholdbare relationer

29. december 2020, 11.37

Frederik Damholdt drev landbrug ved Gjellerup og flyttede som 84-årig til Hammerum. Han holdt meget af det nære og var blandt andet fast læser af Herning Folkeblad. Foto: Privatfoto

MINDEORD Hanne Damholdt har på vegne af familien sendt mindeord om sin far, Frederik Oskar Damholdt, Hammerum, som 18. december stille sov ind - 92 år gammel:

Frederik Oskar Damholdt har sat et varmt aftryk hos mange mennesker. Det nære har altid betydet meget for ham. Han har værdsat friheden, uafhængighed og det at have plads omkring sig. Samtidig har han sat stor pris på gode relationer både til familie, venner og naboer.

Livet på landet, hvor naboerne kendte hinanden og deltog i hinandens liv og levned, betød meget for Frederik Damholdt. En stor del af hans liv har været at være tæt på naturen og dyrene. Han har også nydt at gå på jagt - specielt selskabet.

Han var glad for at drive familielandbruget på Mindestenvej ved Gjellerup, som han overtog fra sine forældre. Arbejdet på landbruget og tiden i traktorer og mejetærskere sled dog fysisk på ham og ikke mindst på hørelsen.

Venner for livet

To perioder i hans liv har betydet rigtig meget for ham og hans liv. Det er tiden på Ollerup Idrætshøjskole og soldatertiden.

Højskolelivet var på mange måder med til at forme ham. Og ud af det sprang også livslange venskaber med det, der senere blev »volleyfolkene«. Gruppen mødtes de første år til gymnastik, volley og svømning. På sigt tog boldspillet helt over på holdet, hvor Frederik Damholdt var alderspræsident.

Der blev sågar lavet en udsendelse om dem i TV MidtVest, som fulgte holdet på en træningsaften.

Medlemmerne lagde dog ikke skjul på, at tredje halvleg var det, der fyldte mest. De seneste år endte det med, at volley blev lagt på hylden, mens det sociale samvær fortsatte.

Gennem årene fortalte Frederik Damholdt gerne anekdoter fra soldatertiden. Han fik endda for nogle år siden genoptaget kontakten til et par gamle soldaterkammerater.

Frederik Damholdt har gennem årene generelt været god til at skabe kontakter og ikke mindst til at bevare gode relationer. Han har nydt at få besøg både i tiden på gården sammen med sin afdøde kone Ruth og også de seneste år i huset på Jagtvej i Hammerum, som han flyttede til, da han flyttede fra gården som 84-årig. Og i Hammerum fandt han også nye fritidsinteresser på Plejecenter Toftebo - gymnastik, foredrag, bob og ikke mindst ugentligt kortspil.

Nød sin store familie

Frederik Damholdt havde gode relationer til sine børn, svigerbørn og børnebørn. Han nød også at være sammen med oldebørnene. Han fortalte gerne stolt om dem, hvor de var i deres liv og om oplevelser sammen med dem.

Et særligt bånd knyttede han med et barnebarn, som delte hans interesse for at køre motorcykel.

Frederik Damholdt havde som ung kørt på motorcykel, og da han var 78 år anskaffede han sig igen en mindre motorcykel, som han kørte på et par år, før den gik videre til barnebarnet. Men han glemte ikke kunsten at køre på to hjul, og helt frem til at han var i slutningen af 80’erne kunne han tage en tur med barnebarnet bagpå.

Frederik Damholdt var altid positiv og optimistisk. Han sagde tit: »Det kunne jeg ikke lade være med at grine af ...« Han bekymrede sig ikke og tog dagen, som den kom og fandt løsninger, hvis der var bump på vejen.

Det var dog en trist tid, da hustruen Ruth efter en blodprop kom på plejehjem og de ikke længere kunne være en del af hinandens hverdag. Til gengæld følte han sig meget velkommen på Plejehjemmet Lindegården - også efter Ruths død i september 2015.

Frederik Damholdt fik et godt og langt liv, og i den sidste tid, hvor han var syg, var der rigtig mange, der tog sig tid til at besøge ham og få en kop kaffe og en sidste snak. Og selv om han livet igennem havde sat pris på at klare sig selv, værdsatte han meget i den sidste tid også hjælpen fra hjemmeplejen.

Begravelsen fandt sted 23. december i henhold til Coronaretningslinjerne. Dette var nødvendigt, men ikke i tråd med Frederik Damholdts livsfilosofi om at have familie, alle gode venner og bekendte omkring sig.

Frederik Oskar Damholdt efterlader sig fire børn, tre svigerbørn, otte børnebørn og fem oldebørn.

Æret været hans minde.