Torsdagens nyhedsoverblik: Diplomat kritiserer Mette F. for coronarejse

4. marts 2021, 07.09

Ifølge Sveriges Radio skal den mistænkte gerningsmand have brugt en form for kniv under angrebet i Vetlanda onsdag. Politiet ønsker dog af hensyn til efterforskningen ikke at præcisere, hvilket gerningsvåben der er blevet brugt. Foto: Mikael Fritzon Mikael Fritzon/Ritzau Scanpix

MORGENPOST God morgen. Her er torsdag morgens vigtigste nyheder fra ind- og udland.

Vi begynder med dagens vejr i det midt- og vestjyske. Først mest skyet og stedvis tåget, men i løbet af formiddagen klarer det op nordfra med en del sol. Temperaturer op mellem 2 og 6 graders varme, og let til frisk vind fra nord og nordøst. I aften og i nat tørt og mest klart med temperaturer ned mellem 1 og 6 graders frost, ved kyster med pålandsvind lidt lunere. Vinden aftager til svag til jævn fra nordvest.

Svensk politi efterforsker stribe af angreb som terror:

Udland: Otte personer er kommet til skade i svenske Vetlanda under en række angreb onsdag, som svensk politi efterforsker som mulig terror. Den mistænkte gerningsmand er pågrebet. Han er på forhånd kendt af politiet.

Palæstinensisk diplomat kritiserer Mette F. for at favorisere Israel:

Politik: Statsminister Mette Frederiksens (S) rejse til Israel møder kras kritik fra den palæstinensiske topdiplomat i Danmark professor Manuel Hassassian. Han mener, at rejsen afspejler, at den danske regering er pro-israelsk. Det skriver Altinget.

Amerikansk politi advarer om mulig militstrussel mod Kongressen:

Udland: Sikkerheden omkring Capitol Hill i Washington D.C. er blevet skærpet, fordi myndighederne frygter et nyt stormløb. Politiet har modtaget efterretninger om, at en milits angiveligt har planer om at trænge ind på området torsdag.

Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer:

Indland: Siden nytår har næsten hver fjerde borger, der har været smittet med corona, været ikkevestlig indvandrer eller efterkommer. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), skriver Jyllands-Posten.

Tyskland forlænger i store træk nedlukning til 28. marts:

Udland: Den tyske nedlukning for at bekæmpe coronapandemien bliver i store træk forlænget til 28. marts. Samtidig siger kansler Angela Merkel, at Tyskland snart vil godkende AstraZenecas vaccine til personer over 65 år.

USA vil have seks anholdte journalister i Myanmar løsladt:

Udland: USA opfordrer Myanmar til at løslade seks journalister, der er blevet anholdt under protester mod et militærkup i landet. Samtidig siger talsmand for USA’s udenrigsministerium Ned Price, at han er »rystet » over en episode onsdag, hvor sikkerhedsstyrker dræbte mindst 38 personer.

SpaceX-raket eksploderer efter tilsyneladende perfekt landing:

Udland: En ubemandet raket fra det private rumfirma SpaceX er eksploderet få minutter efter landingen på en raketbase i Boca Chica i Texas. Det er tredje gang inden for få måneder, at en testflyvning med en raket fra SpaceX ender galt.

SpaceX-raketten Starship eksploderede efter en landing i Texas onsdag med så voldsom kraft, at den blev kastet op i luften og derefter faldt bagover. Foto: Uncredited Uncredited/Ritzau Scanpix

Det sker i dag:

07:00 Lufthansa og Danfoss kommer med årsregnskab: Klokken 07.00 kommer det tyske nationale flyselskab Deutsche Lufthansa med årsregnskab. To timer senere - klokken 09.00 - kommer Danfoss med årsregnskab for 2020.

08:00 Tal for arbejdsløshed og luftfart offentliggøres: Danmarks Statistik kommer med nye tal for arbejdsløsheden i januar 2021 samt tal for luftfarten i 2020.

10:15 Der holdes samråd om danske børn i Syrien: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om hjemtagelse af danske børn, der er fanget i teltlejre i Syrien.

14:00 Der er åbent samråd om sommerens festivaler: Kulturminister Joy Mogensen (S) er i dag kaldt i samråd om afvikling af større events i sommeren 2021, herunder overvejelser om kviktest og vaccinepas.

14:00 Butik er tiltalt for at holde åbent for gavebytning: Retten i Viborg behandler en sag, hvor en forretning i Silkeborg er anklaget for at have holdt åbent 2. januar for gavebytning i døren. Et brud på coronarestriktionerne, mener anklagemyndigheden.

15:00 Testning af ældre og plejepersonale skal drøftes: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) er i dag kaldt i samråd om prioritering af testning af ældre og plejepersonale i ældreplejen under coronapandemien.

Zoologiske haver åbner: Både København Zoo og Odense Zoo genåbner i dag efter nedlukningen. Haverne må kun åbne deres udendørs attraktioner, og der er krav om en negativ coronatest, som er maksimalt 72 timer gammel, for alle over 15 år.