Museums-ansatte sendt hjem

Ringkøbing-Skjern Museum venter et tab på 1,4 millioner kroner og kan kun få en mindre del tilbage via hjælpepakker

28. marts 2020, 08.25

Mette Bjerrum Jensen. Foto: Jette Bentsen

RINGKØBING-SKJERN Ringkøbing-Skjern Museum har sendt næsten alle sine medarbejdere hjem.

For med udsigten til lukkede døre på museets besøgssteder hen over påsken ser den økonomiske fremtid dyster ud, fremgår det af en pressemeddelelse.

Derfor går museet nu på vågeblus ved at hjemsende langt størstedelen af medarbejderne til foreløbig anden påskedag, 13. april.

Ringkøbing-Skjern Museum tiltrækker normalt over 220.000 gæster om året. Omkring 60 procent af museets indtægter kommer fra entrébilletter samt salg i butikker og caféer, ganske som hos andre attraktioner.

Indtægten bruges til at skabe de bedste rammer for gæsterne at opleve historien i.

At statsministeren bad museerne om at holde lukket siden 12. marts og nu har forlænget det hen over påskeferien, vil - baseret på sidste års tal - medføre et forventet tab i omegnen af 1,4 millioner kroner alene for Ringkøbing-Skjern Museum.

Selv når museet igen må slå dørene op, er det ikke til at sige, i hvilket omfang corona-krisen får indflydelse på de tyske og danske gæster, der plejer at strømme til museets besøgssteder i sommermånederne.

Afhængig af påskens besøg

- Museerne er i en særlig situation i denne krise. De hjælpepakker, der tilbydes, passer ikke ret godt til kulturinstitutioner. Selvom vi søger lønkompensation for vores medarbejdere, nu hvor vi ikke kan åbne besøgsstederne, får vi kun en meget lille del af vores reelle tab dækket, siger direktør Mette Bjerrum Jensen i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi har folk ansat hele året, men tjener vores penge, når sæsonen begynder, og påsken er en af de vigtigste perioder for vores besøgstal. Det kan godt gå hen og blive en alvorlig økonomisk situation, som vi får svært ved at rette op på, på trods af at vi lige nu kigger på alle de hjælpepakker, vi kan.

Siden 12. marts har en del af videnspersonalet arbejdet hjemmefra, mens medarbejdere inden for blandt andet drift og salg i begrænset omfang har arbejdet med at gøre klar til, at museets i alt 10 besøgssteder kunne slå dørene op 1. april.

Affolket hus på vågeblus

Men nu, hvor lukkeperioden også strækker sig hen over påsken, er museet nødsaget til at hjemsende så meget personale som muligt.

Museet sender nu derfor 44 ud af 59 medarbejdere hjem eller på ferie og afspadsering og går reelt på vågeblus.

De fleste af medarbejderrne, der ikke er hjemsendt, er ansat på projekter, der er eksternt finansieret og har en fast deadline, herunder arkæologiske udgravninger. Ud over at sende folk hjem har museet udskudt planlagte ansættelser af sæsonpersonale for at mindske lønudgifterne. Andre investeringer og større indkøb er også sat på pause.

Ringkøbing-Skjern Museum arbejder fortsat på via regeringens hjælpepakker at få kompensation for de hjemsendte medarbejdere og andre planlagte og faste udgifter. Men selv derefter står man med udsigt til et stort underskud på bundlinjen, da mulighederne for kompensation langtfra dækker tabet. skyd-