Standpunkt: Husk at handle lokalt, når du handler

Udgivet:07. december 2022, 13.00

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

2 måneder siden

I sidste uges Standpunkt om Herning midtbys fine julebelysning her i den på mange måder mørke tid, rundede jeg af med en opfordring til læserne. Om at huske at købe julegaverne lokalt.

Jeg vil fortsætte, hvor jeg slap. Både når det gælder julegaveshopping og generel handel.

For det er vigtigt, at vi handler i de lokale forretninger, hvor vi hver især bor. Det er der brug for, hvis handelslivet skal fortsætte med at fungere i vores lokalsamfund og være med til at skabe liv og dynamik i byer og landsbyer.

De fleste husker sikkert, hvor kedeligt og trist det var, dengang butikkerne skulle holde lukket på grund af corona. Der var mørkt i butikslokalerne, stille i handelsgader, butiksområder og centre, og folk rendte ikke bare lige på hinanden nede foran den lokale forretning eller fik en snak med damen i tøjbutikken. Den situation ønsker vel nok de færreste af os som en permanent tilstand.

Men det kræver, at vi placerer vores handel i de lokale forretninger i dag. Så butikkerne også er her i morgen.

Netop her i julemåneden har forretningerne traditionelt set en stor del af deres omsætning, fordi de fleste mennesker plejer at bruge flere penge i december.

Men også det er under pres i år. Mange mennesker er økonomisk trængte i denne tid på grund af højere priser, inflation og stigende udgifter til stort set alting - fra føde- og dagligvarer til energi. Andre har råd, men holder måske lidt tilbage med at bruge penge, fordi de er usikre på, hvad der mon i disse krisetider venter henne om hjørnet.

Alt det smitter naturligvis også af på handlen. Forretningerne har selv stigende udgifter og omkostninger, og efter to vanskelige år på grund af corona og corona-efterveer er butikker og handelsliv nu yderligere presset af forbrugernes trængte økonomi og stigende energiudgifter samt lav forbrugertillid og tilbageholdenhed.

Det er hårde tider for mange. Men for butikkernes, vores egen og lokalområdernes skyld, er det vigtigt, at vi handler lokalt, når vi handler. Uanset om det er små eller store indkøb - eller alt efter hvad privatøkonomien tillader.

Hvis vi vil bevare et godt og varieret butiksliv i vores lokalområder, skal vi handle hos de lokale butikker eller i deres webshops - og eksempelvis ikke bare logge på udenlandske onlinegiganters websites og bestille de varer, som sagtens kan købes lokalt.

Det kan godt være, at det virker lettere for den enkelte, men det rammer selvsagt forretningerne henne om hjørnet og deres lokale arbejdspladser og relationer. Og dermed livet og udviklingen i vores lokalområder.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat