Hvorfor vil Jakob Ellemann udradere Venstre?

Udgivet:09. december 2022, 12.29

Læsetid:2 minutter

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Erling Askjær Jørgensen. Klintholmvej 13 Tjørring

10 måneder siden

REGERINGSDANNELSE Ved folketingsvalget 1. november fik vi et resultat, hvor blå side og røde side blev lige store. Derfor er det ligeså nærliggende at lave en blå regering, som det er at fortsætte med en rød regering.

Det hidtidige parti Venstre, som vi har haft i årtier og fik sin første start i 1870, og har siden været et betydeligt andel af det danske folkestyre. Det Jakob Ellemann har gang i mens nærværende skrives, er noget, som er det samme som at fusionere Venstre med Socialdemokratiet. Hvis dette bliver gennemført, er Venstre som selvstændigt parti ødelagt som et betydende parti. Allerede ved valget blev Venstre på det nærmeste halveret. Nu er det tæt på, at Jakob Ellemann-Jensen udraderer Venstre som et betydende parti.

Lokale Venstrefolk burde råbe til Jakob Ellemann, at man ikke ønsker Venstre fusioneret med Socialdemokratiet. Hvis det lykkes Ellemann at danne regering sammen med Socialdemokratiet, vil en sådan regering maksimalt holde i to år.

Her i Herning, hvor jeg bor, forsøger vor Venstre-byrådsflertal også at stille Venstre i miskredit. Man skærer ned og skærer ned og idelig foringer man forholdene for vi ældste. Min hustru og jeg, et ægtepar på 85 og 90 år, har aldrig modtaget 1 times hjemmehjælp. Byrådet med en Venstre-borgmester har opkrævet kommuneskatter og samlet en beholdning op i værdipapirer, og her må man nu konstaterer kurstab på mange, mange millioner kroner. Det ville have været bedre, at bruge disse penge på velfærd til de svageste borgere i kommunen. Dårlig styring af Herning Kommune som Venstre har flertal til i byrådet bidrager til, at Venstre som parti bliver udraderet - i hvert fald bliver minimeret voldsomt.

7. december udtrådte SF definitivt af forhandlingerne om en ny regering »hen over midten«.

En SV-regering vil have behov for at få Moderaterne med som parlamentarisk grundlag eller som regeringsdeltagere. Her må man være opmærksom på, at Lars Løkke stadig kan huske, hvilken dårlig behandling han fik, da Venstre smed ham ud som formand. Det vil være meget svære betingelser, Venstre vil have med deres få mandater og med behov for Moderaternes stemmer til det, de vil have vedtaget i Folketinget. Det med en ny regering »hen over midten« er en sympatisk tanke, men det ser helt umuligt ud, som noget der kan holde ret længe, og Venstre har absolut ikke gødet jorden for blåt sammenhold.

Venstre kan ikke forvente megen kærlighed fra Danmarksdemokraterne, efter den illoyalitet det leverede overfor Inger Støjberg, da hun kæmpede mod børnebrude. Venstre, Danmarksdemokraterne og Moderaterne er tre partier, som oprindeligt var et parti, nemlig det oprindelige Venstre. Jakob Ellemann har ødelagt alt blåt samarbejde.

Mette Frederiksen har fortalt de øvrige røde partier, at hun hellere vil samarbejde med Venstre, end med de partier der støttede hende i mere end tre år. Det ser svært ud med en ny regering overhovedet.