Ny udstilling: Dronningen viser smykkeskrinet frem

Ny udstilling viser dele af dronningens enorme smykkesamling frem

12. januar 2022, 08.26

Dronning Ingrid forærede dronningen Margueritbrochen på hendes 60-års fødselsdag i 2000. Dronning Ingrid havde fået brochen til sit bryllup i 1935 fra sin fader, den senere svenske konge Gustaf 6. Adolf. Brochen blev af Dronning Ingrid udlånt til tronfølgeren Prinsesse Margrethes bryllup med Prins Henrik i 1967. Brochens mange diamanter stammer fra Dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta, der allerede i 1920 var død kun 38 år gammel. Margareta blev kaldt »Daisy«, som er det engelske ord for marguerit, og både navn og kælenavn gik videre til barnebarnet. Et smykke, som dronningen i dag bærer ved helt særlige familiebegivenheder, senest ved Prins Christians konfirmation i Fredensborg Slotskirke 15. maj 2021. Foto: Pr-foto

REGENTJUBILÆUM I 2022 markerer Kongernes Samling Hendes Majestæt Dronningens 50-årsregeringsjubilæum med særudstillingen »En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker«.

Udstillingen vises på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Udstillingen skulle være åbnet fredag 14. januar, men det er udsat på grund af coronarestriktioner - og kan opleves til 23. oktober 2022.

Udstillingen præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra dronningens smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i dronningens 50-årige regeringsperiode.

Dronning Daisy

Eksempelvis udstilles den broche, som dronningen bar, da tronskiftet blev proklameret på balkonen på Christiansborg Slot 15. januar 1972 dagen efter Frederik IX’s død.

Brochen, der har form som en hestesko, havde prinsesse Margrethe fået af sin far Frederik IX i 1953, efter underskrivelsen af den Grundlov, som gjorde hende til tronfølger.

Dronning Margrethe var senest i Herning i forbindelse med Himmelske Dage i 2019 - naturligvis med en broche i anselig størrelse. Foto: Tom Laursen

Et andet ikonisk smykke er Margueritbrochen, som dronning Ingrid i 2000 forærede dronningen på hendes 60-årsfødselsdag. Dronning Ingrid havde fået brochen til sit bryllup i 1935 fra sin fader, den senere svenske konge Gustaf VI Adolf.

Brochen blev af dronning Ingrid udlånt til tronfølgeren prinsesse Margrethes bryllup med prins Henrik i 1967. Brochens mange diamanter stammer fra dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta, der allerede i 1920 var død kun 38 år.

Margareta blev kaldt »Daisy«, som er det engelske ord for marguerit, og både navn og kælenavn gik videre til barnebarnet. Et smykke, som dronningen i dag bærer ved helt særlige familiebegivenheder, senest ved prins Christians konfirmation i Fredensborg Slotskirke 15. maj 2021.

Signatursmykket

Dronningen råder over en stor samling af ældre smykker, der er nedarvet i familien og er sikret i en fond.

Et af smykkerne, der tilhører fonden, og som dronningen som den eneste har råde- og brugsret over, er »perlepoire-sættet«, som bæres ved store officielle begivenheder.

Perlepoire-sættet bæres ved store officielle begivenheder. Smykkesættet, der kan betragtes som dronningens signatursmykke, er et imponerende sæt bestående af et diadem, halskæde, ørenringe og to brocher. Navnet kommer af de store pæreformerede perler. Sættet er ikke skabt som en helhed, men betragtes i dag som et. Halskæden var for eksempel en gave til Lovisa i forbindelse med brylluppet med kronprins Frederik. Sættet er nok det mest anvendte af de mange smykkesæt, som er til rådighed for dronningen. Det bliver ofte båret i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke kan medbringes. Blandt andet til den svenske kronprinsesse Victorias bryllup 2010. Foto: Pr-foto

Smykkesættet, der kan betragtes som dronningens signatursmykke, kom til Danmark med den svensk-norske prinsesse Lovisa, der i 1869 blev gift med Kronprins Frederik IIX.

Det er et imponerende sæt bestående af et diadem, halskæde, ørenringe og to brocher. Navnet kommer af de store pæreformerede perler. Sættet er ikke skabt som en helhed, men betragtes i dag som et.

Halskæden var for eksempel en gave til Lovisa i forbindelse med brylluppet med kronprins Frederik. Sættet er nok det mest anvendte af de mange smykkesæt, som er til rådighed for Dronningen. Det bliver ofte båret i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke kan medbringes. Blandt andet til den svenske kronprinsesse Victorias bryllup 2010.

Plastik fra Matas

Ikke alle smykker i udstillingen er med store perler, rubiner, diamanter, safirer og andre ædelstene.

Dronningen har mange smykker, som bæres på grund af deres farve. De er ofte indkøbt af dronningen selv på en rejse eller et ophold - for eksempel i forbindelse med sommerferien i Gråsten, hvor dronningen i en Matas-butik faldt over et par store, dybblå ørenringe i plastik. De er også med i udstillingen.

I udstillingen kan man desuden se mange af de smykkegaver, som dronningen har modtaget fra organisationer, institutioner og kommuner. Det sker i forbindelse med besøg rundt i landet, fødselsdage og jubilæer. Smykkerne er moderne, personlige, har en lokal fortælling og er ofte skabt af lokale kunstnere.

Som en helt særlig oplevelse i udstillingen har dronningen selv indvilliget i at lægge stemme til den audioguide, som de besøgende får udleveret.

Med audioguiden i hånden kan man derfor undervejs i udstillingen høre dronningen selv fortælle om udvalgte smykker og begivenheder.

Ny bog om »En dronnings smykkeskrin«. I bogen, der er udgivet i samarbejde mellem Politikens Forlag og Kongernes Samling, fortæller dronning Margrethe om at vælge smykker til forskellige lejligheder og om sit forhold til smykkerne i den private samling, der rummer arvestykker, gaver og også smykker, som dronningen selv har ladet fremstille, eller som hun har valgt.

Indlæser debat