Mange har meget svært ved at prioritere

På trods af at vi i gennemsnit aldrig har arbejdet mindre og haft mere fritid, og danskerne i ny undersøgelse siger, at de er tilfredse med balancen mellem arbejde og familieliv, føler mange børnefamilier, at de ikke har tid nok. Noget tyder på, at en del af forklaringen skal findes derhjemme

Udgivet:11. november 2018, 06.00

Læsetid:7 minutter

89 procent af danskerne er enten tilfredse eller meget tilfredse med kombinationen af deres arbejde og familieliv.

Det viser en helt ny undersøgelse fra Europa-Kommissionen, hvor borgere i alle EU's medlemslande er blevet spurgt. Østrig får en kneben sejr med 90 procent, men ellers er der ingen i Europa, som er mere tilfredse end de arbejdende danskere.

Resultatet flugter fint med en række opgørelse af den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark. Rockwool Fonden så for nogle år siden nærmere på danskernes tidsforbrug siden 1964, og konklusionen var klar: Vi arbejder i gennemsnit 43 minutter mindre. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer faktisk til, at 35 arbejdsdage er faldet bort i takt med, at arbejdsdagen er blevet kortere, og vi har fået mere ferie, længere barsel og flere omsorgsdage.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gennemfører hvert andet år en spørgeskemaundersøgelse med knap 35.000 deltagere, og den seneste viser, at danske mænd i gennemsnit arbejder 39,1 time om ugen, mens tallet for kvinder ligger på 34,5.

Men selv om vi tilbringer mindre tid på jobbet end nogensinde før, er der mange børnefamilier, som ikke kan genkende de tørre tal. Det er nemlig ikke sådan, de oplever hverdagen. Tidligere på året kunne man i magasinet Lime læse, at 60 procent af danskerne beskriver deres hverdag som travl, og halvdelen føler ikke, at de har nok tid til deres børn. I en lignende undersøgelse kunne Megafon meddele, at to tredjedele af de forældre, der har børn i skolealderen, har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

- Det er et paradoks, for i udgangspunktet har vi aldrig arbejdet så lidt, som vi gør i dag, siger Ning de Coninck-Smith, der som professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse har forsket i børne- og familieliv.

Grænseløst arbejdsliv...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på herningfolkeblad.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb enkeltdags adgang Klik her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind