En særlig evne til at anerkende det enkelte menneske

25. marts 2020, 13.41

Grethe Svanholm, Ikast, er død i en alder af 80 år. Foto: Privatfoto

MINDEORD Hanne Svanholm Amorsen har på familiens vegne indsendt mindeord om tidligere pædagog og talepædagog Grethe Svanholm, Ikast, der er død i en alder af 80 år:

Det er ikke let at finde ord, der er så store, at de kan rumme alt det, Grethe var for os. Men ikke desto mindre, så er det ord, vi må ty til. Ord, som Grethe altid var så glad for.

Hun var glad for det skrevne ord i de bøger og aviser, som hun dagligt slugte, men særligt de ord, der indgik i samtalen. Grethe var et meget vellidt og fagligt velfunderet menneske. Derudover havde hun en særlig evne til at anderkende det enkelte menneske. Hun var oprigtigt interesseret i mennesker og nød samværet. Hun var inderlig i samtalen og i de breve, hun skrev. Grethe var en sjælesørger, der altid havde tid til at lytte til andre, når livet var svært. Ligeledes kunne hun glæde sig på andres vegne.

Grethe Svanholm blev født i 1939 i Thorsø og fik en god barndom, hvor man lærte at hjælpe til og tage del i de daglige gøremål. Familien kom i kirken og i missionshuset, og højtiderne blev altid fejret i familiens skød. Den kristne tro har altid betydet meget for Grethe.

Grethe tog realeksamen, og efter endt skolegang tog hun til England, hvor hun arbejdede på et drengehjem, og siden fik hun arbejde som kokkepige på en Herregård i Nordjylland. Det var her, hun mødte sin senere ægtemand, Kjeld, der havde en Vespa-scooter. Det var dejligt, for så kunne hun komme lidt rundt og se sig omkring.

Grethe vidste tidligt, at hun ville være pædagog, og hun blev uddannet på Jysk Børnehaveseminarium i Aarhus, hvor hun også fik veninder for livet.

Grethe og Kjeld blev gift i 1963, og de flyttede til Ikast. Grethe arbejdede i forskellige børneinstitutioner, blandt andet specialinstitutionen »Den lille Børnehave«, hvor hun var en del år og også der fik en stor venindekreds.

Herefter videreuddannede Grethe sig til talepædagog og fik arbejde på Center for Kommunikation i Herning, hvor hun arbejdede med voksne med kommunikationsvanskeligheder.

Grethe og Kjeld fik to døtre. Senere fik de en datter mere: Lena, der kom som flygtning til landet.

Familien var Grethes et og alt. Hun elskede at samle familien med børn, svigerbørn og børnebørn. Der har været mange minderige fælles ferier både i udlandet og i sommerhuset ved Søndervig.

Grethe og Kjeld har, siden de flyttede til Ikast, været aktive i kirkelivet - både i KFUM og K, i Unge Hjem, i søndagsskolen, i spejderarbejdet og i Y’s Men. Og hun fulgte ivrigt med fra tilskuerpladserne, når Ikasts håndboldkvinder spillede.Derudover har hun været aktiv i litteraturkreds, biografklub, genbrug, gymnastik og badminton.

Grethe fik i disse sammenhænge mange tætte veninder og venner, som betød meget for hende.

I de sidste år før sin død var Grethe ramt af en sjælden sygdom, der bevirkede, at hun fik mange blodpropper i hjernen. Derfor kom hun på plejehjemmet Grønneparken i Ikast i oktober 2019, hvor hun fik både mange besøg og en kærlig pleje.

Grethe Svanholm efterlader sig sin ægtemand, Kjeld, tre døtre og svigersønner, otte børnebørn og et oldebarn.

Hun vil blive savnet af mange.