Isvinteren 1947 fik Voldborg til at elske vejret

Vejret har altid fyldt meget for meteorolog Henrik Voldborg - først som hobby, siden som arbejde. I morgen fylder han 85 år

6. april 2021, 13.31

Samlingen af vejrsweatere voksede, mens meteorolog Henrik Voldborg var vejrvært på DR. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

85 ÅR Året 1968 begyndte voldsomt for den dengang 31-årige meteorolog Henrik Voldborg. Han var vagthavende på Danmarks Meteorologiske Institut, da stormen »Low Q« ramte Danmark. Stormen kostede otte menneskeliv.

Men Voldborg, som senere blev mere kendt som vejrvært, gjorde sig allerede dengang bemærket. Han meldte nemlig, at der lokalt ville være orkan. Det var uhørt, at DMI meldte stormvarsler ud på den måde.

Men Henrik Voldborgs særlige stormvarsel sikrede, at medierne hurtigt rapporterede om stormen.

Henrik Voldborg vidste allerede som 10-årig, at han ville være meteorolog. Han har tidligere fortalt, at det var en hård isvinter i 1947, som gjorde ham fascineret af vejret.

I morgen, onsdag 7. april, fylder den folkekære vejrvært og meteorolog 85 år.

Den værste fejl

Han blev uddannet som matematisk-fysisk magister fra Københavns Universitet i 1961 og blev to år senere ansat på Meteorologisk Institut og Danmarks Radio.

Henrik Voldborg var vejrvært i to år, indtil DR fik værterne til at læse vejrudsigterne op i stedet for meteorologer.

Han har tidligere fortalt til Kristeligt Dagblad, at den værste fejl, han nogensinde så en journalistvært begå, var i 1978. Her havde Henrik Voldborg forudsagt den værste snestorm nogensinde i Sønderjylland. Men værten havde kun tid til at læse vejrudsigten op for Nordjylland, og her var der ingen sne.

De farverige sweatre

I 1988 kunne Henrik Voldborg igen træde ind i værtsrollen, da DR ville til at lave vejrudsendelser.

Grunden til, at DR henvendte sig til DMI og efterlyste en meteorolog, var, at man havde hørt, at den nye, konkurrerende tv kanal, TV 2, ville satse på vejrudsendelser.

DR var til i begyndelsen ikke interesseret i Voldborg som vært. De ville hellere have nogle, der var yngre.

Det slog dog ikke Henrik Voldborg ud, og han ansøgte alligevel. DR endte da også med at vælge ham, og han var vejrvært, indtil han gik på pension i 2001.

Henrik Voldborg blev kendt som den smilende og altid rare vejrvært i farvestrålende sweatre.

Sweatrene havde altid noget med vejret at gøre. Blandt andet har Voldborg en sweater, der viser, hvordan vejrsystemet for orkanen i 1999 så ud.

Henrik Voldborg havde egentligt fri, den dag orkanen ramte i 1999, men han tog på arbejde alligevel, fordi det var så spændende.

Ud over interessen for vejret spiller han også cello.

Henrik Voldborg er gift med belgieren Anne Marie. Parret har fire børn sammen. /ritzau/

Indlæser debat...