Herning Kommune på støtten

29. maj 2020, 13.33

Jacob Jensen. Foto: Privatfoto

UDLIGNING Forleden indgik et flertal i Folketinget en aftale, der flytter millioner af kroner fra de velkørende kommuner til de knap så velkørende. Herning Kommune stak i den forbindelse af sted med ekstra 40 millioner kroner. Derudover kunne man nærmest høre et lettelsens suk inde fra borgmesterkontoret. Det skyldes, at Herning også fremover vil modtage et særligt finansieringstilskud på 82 millioner kroner. Men hvorfor får Herning dette tilskud? Jo, de 27 millioner kroner er et fast beløb, der tildeles efter indbyggertallet. De resterende 55 millioner kroner får Herning, fordi vores udgifter er højere end indtægterne, og fordi vores indtægtsgrundlag er ringere end landsgennemsnittet. Men det er ikke det eneste særtilskud, Herning modtager. Her i 2020 får vi således 97 millioner kroner i tilskud fra puljen til kommuner med højt strukturelt underskud. Jeg kan nævne, at vores naboer i Silkeborg ikke får en eneste krone på den konto.

Indbyggerne i Herning tjener i gennemsnit mindre, end man gør på landsplan og også mindre end gennemsnittet for de andre kommuner i Region Midtjylland. En af årsagerne er, at Herning har flere unge på offentlig forsørgelse end landsgennemsnittet. Vi har markant flere førtidspensionister end landsgennemsnittet. Det kniber desværre også med at få de unge til at gennemføre de uddannelser, de har påbegyndt. Flere hopper ud end på landsplan. Herning er den kommune i Region Midtjylland, der forholdsmæssigt har tredjeflest hjemløse og tredjeflest indvandrere og efterkommere. Det er en udfordring, fordi indvandrer og efterkommerne har en markant lavere erhvervsfrekvens og dermed i højere grad lever af offentlig forsørgelse. Kun 59 procent af de mandlige efterkommere fra Herning er i arbejde. Det er under landsgennemsnittet.

Hvad så med vores driftige erhvervsliv, kan de ikke lægge en masse penge i kommunekassen? Jo, penge kommer der da, men Hernings virksomheder betaler mindre i selskabsskat end landsgennemsnittet og mindre end virksomhederne i de andre kommuner i Region Midtjylland.

Hvad skal der nu ske med de ekstra 40 millioner kroner, vi har fået fra de andre kommuner?

Jeg hørte et byrådsmedlem foreslå skattelettelser. Det, mener jeg ikke, er vejen frem. Efter min mening skal de 40 millioner kroner investeres i at få vendt udviklingen, så vi kan få skabt vækst og bæredygtig udvikling i Herning. Det kunne være dejligt, hvis vi ikke fremover skal leve af særtilskud og være en kommune under gennemsnittet.

Læs også
Debatindlæg: Skattelettelser for lånte fjer