Situationen er kritisk: Forsamlingshuse er i corona-knæ

Situationen er kritisk for områdets forsamlingshuse, der under corona-krisen har oplevet talrige aflysninger af arrangementer

30. april 2020, 12.14

Foto: Flemming Hansen

CORONAVIRUS Indtægterne fra forsamlingshusenes højsæson hen over foråret er under corona-krisen med ét blevet revet væk.

Regeringens beslutning om, at der ikke må samles flere end 10 personer, har ført til gabende tomme forsamlingshuse, der siden midten af marts har fået aflyst eller udskudt et væld af arrangementer som konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og generalforsamlinger.

Folkebladet har ringet rundt til flere af egnens forsamlingshuse, hvor det samme billede tegner sig i både Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune.

Situationen med de mange aflysninger er kritisk.

Op mod 100.000 kroner tabt

- Vi har nul indtjening. Men vi har stadig vores normale husleje, og vi skal betale el, vand og varme, siger Lars Ovesen, der er formand for Isenvad Forsamlingshus.

Bent Hulegaard, der er kasserer i Bording Kirkeby Medborgerhus, kan ligeledes berette om mange aflysninger.

- Vi har måske 25-30 udlejninger om året, og hvis vi får bare halvdelen i år, skal vi være lykkelige. Men jeg tvivler på, at det sker, siger han.

Læs mere her:
Alvorlig bekymring hos forsamlingshuse: Vi har nul indtjening, men vi har stadig vores normale husleje
+Abonnement

Formanden for Arnborg Forsamlingshus, Bjarne Jensen, fortæller, at situationen er hård. Han anslår, at corona-krisen vil koste forsamlingshuset indtægter for mellem 80.000 og 100.000 kroner.

- Man er presset. Vi klarer os endnu, men der skal jo da varme på, og der er også forsikringer og ejendomsskat, der skal betales, forklarer Bjarne Jensen.

Læs også:
Det står møj’ skidt til: Corona-krisen presser forsamlingshusene i Herning-området
+Abonnement

Håber på hjælpende hånd

De cirka 1200 danske forsamlingshuse får ikke direkte del i regeringens hjælpepakke til kulturlivet.

Forsamlingshusene kan søge om hjælp i puljen til mindre selvstændige, men det er kun et fåtal, som kan komme i betragtning.

Derfor håber Landsforeningen Danske Forsamlingshuse, der er en paraplyorganisation for landets forsamlingshuse og medborgerhuse, at der kommer mere målrettet økonomisk hjælp fra staten.

- Det er kun meget få, der kan leve op til de krav, så det er ved at blive kaotisk. Vi har et stort ønske om, at regeringen vil ændre på kravene eller lave en hjælpepakke til forsamlingshusene, siger Anders Sørensen, der er formand for landsforeningen.

Læs mere:
Opråb til Christiansborg: Giv livsredende hjælp til forsamlingshusene
+Abonnement