Bæredygtig indsats

29. november 2019, 12.30

Joan Hansen. Foto: Tom Laursen

BÆREDYGTIGHED I mandags havde jeg den store glæde endnu engang at overrække tre modtagere anerkendelse for en miljø- og klimavenlig indsats.

I år er det 10. gang i træk, at vi uddeler anerkendelser for en miljø og klimavenlig indsats til enten virksomheder, borgere, organisationer eller andre, der arbejder for bæredygtighed, miljø og klima, og igennem årene er der flere end 50, der har modtaget anerkendelser.

Der er stor forskel på de tre modtagere, men de har det til fælles, at de hver især tager ansvar for fremtiden og er med til at gøre en forskel og skubbe på den grønne udvikling.

Horn Bordplader startede sin produktion af bordplader i 90’erne i Aulum, og har gennem årerne udviklet sig til en international anerkendt producent af kvalitetsbordplader.

Hos Horn er kvalitet og bæredygtighed blevet et brand, og troværdighed er afgørende. Hos Horn Bordplader går man benhårdt efter certificeringer af produkter og materialer. Horn er tilsluttet »Global Compact« .

Lifestyle & Design Cluster er et innovationsnetværk, som arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst i små og mellemstore virksomheder indenfor bolig- og beklædning og den kreative branche. Cirkulær økonomi er et nøglekoncept hos Lifestyle & Design Cluster. De er med til at gøre det muligt for virksomheder at fremtidssikre deres produktion ved at udnytte energi og ressourcer mere effektivt, og gøre deres produkt grønnere.

Et andet vigtigt indsatsområde hos Lifestyle & Design Cluster er nationalt samarbejde og udveksling med andre erhvervs- og innovationsnetværk. Det nationale samarbejde er med til at definere rammer for cirkulær økonomi på landsplan.

»Mad til Herning« er et nystartet projekt. Det er et idealistisk, frivilligt, borgerinitiativ, der er med til at gøre en hel konkret bæredygtig forskel, både miljø- og klimamæssigt og socialt. »Mad til Herning« indsamler overskudmad fra Rema 1000 og Føtex og sælger det meget billigt. Maden sælges til alle, der vil være med til at nedbringe madspild, og den sælges så billigt, at alle kan være med uanset økonomi. Produktion af mad, der ender som spild, optager enorme arealer, samtidig med at naturen er hårdt presset. »Mad til Herning« er med til at sætte fokus på problematikken om det enorme madspild, som er uholdbar for klodens fremtid, det er et fantastisk stykke frivilligt arbejde, der bliver gjort og er en stemme i debatten om grøn omstilling.

Tre forskellige modtagere, som alle gør en stor bæredygtig indsats, hver på sin måde. Det er imponerende og glædeligt, og som måske kan være med til at inspirere andre til at handle bæredygtigt.