Nyhedsoverblik fredag morgen: Israel tester våbenhvile med nye luftangreb mod Gaza

18. juni 2021, 06.52

Røg og flammer ses her efter et israelsk luftangreb i den nordlige del af Gazastriben sent torsdag aften. De seneste dages optrapning i volden har sat en våbenhvile indgået mellem Israel og Hamas 21. maj på prøve. Foto: Mohammed Salem Mohammed Salem/Reuters

MORGENPOST Godmorgen - her er fredag morgens nyhedsoverblik:

Sygeplejersker ser strejke som eneste vej til bedre løn

Erhverv: Når fredag bliver til lørdag, nedlægger omkring 5350 sygeplejersker på tværs af landet arbejdet. Det sker, efter at et flertal af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd (DSR) har stemt imod forligsinstitutionens forslag til en ny overenskomst. Det er særligt lønnen, sygeplejerskerne vil have ændret.

Israel retter luftangreb mod Gaza i ny test af våbenhvile

Udland: Israel har rettet nye luftangreb mod Gaza omkring midnat mellem torsdag og fredag lokal tid. Det oplyser Israels hær. Angrebene er en del af den seneste optrapning i volden mellem de stridende parter.

Regeringen og støtter vil regulere techgiganter politisk

Politik: Techgiganter som Facebook og Google skal i højere grad reguleres politisk. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Mai Villadsen (EL) i et fælles interview med Politiken.

Delta-varianten får Lissabon til at lukke for rejser

Udland: Rejser ind og ud af Portugals hovedstad, Lissabon, vil blive forbudt denne weekend, efter at den særligt smitsomme Delta-variant er begyndt at brede sig. Det oplyser den portugisiske regering.

Mange børn kan ikke gennemskue influenceres reklameindhold

Indland: Når influencere på sociale medier bliver betalt for at anbefale produkter, er det langtfra altid, at børn kan gennemskue det. Næsten fire ud af ti børn kan således ikke afkode visse typer af reklameindhold. Det skriver Erhvervsministeriet på baggrund af en ny undersøgelse.

Slavernes befrielsesdag bliver helligdag kort inden markering

De helt store smil var fremme, da præsident Joe Biden torsdag lokal tid med sin underskrift gjorde den 19. juni til ny national helligdag i USA for at markere befrielsen af slaver. Foto: Carlos Barria Carlos Barria/Reuters

Udland: Blot to dage inden Juneteenth finder sted, har USA's præsident, Joe Biden, torsdag lokal tid underskrevet en lov om at gøre den 19. juni til helligdag. Dagen skal markere befrielsen af millioner af sorte slaver i USA.

Nordirsk partileder trækker sig efter strid om ny førsteminister

Udland: Paul Givan fra Nordirlands største parti, Democratic Unionist Party (DUP), blev torsdag udpeget som ny førsteminister og dermed leder af den nordirske regering. Udnævnelsen har ført til et internt opgør i DUP.

Favorit ved Irans præsidentvalg støtter atomsamtaler

Udland: Iranerne skal fredag stemme om en ny præsident, og valget ventes at blive vundet af den 60-årige Ebrahim Raisi. Han har udtrykt støtte til Irans samtaler med seks store lande om at genoplive aftalen, der forpligter Iran til at begrænse sit atomprogram.

Det sker i dag:

07:00 Der kommer tal for boligmarkedet: Finans Danmark kommer med Boligmarkedsstatistik for første kvartal af 2021. Boligmarkedsstatistikken indeholder kvartalsvise oplysninger om de gennemsnitlige kvadratmeterpriser og antallet af frie handler for huse og lejligheder.

08:00 Tal for færdselsuheld offentliggøres: Danmarks Statistik kommer med tal for færdselsuheld i 2020.

08:00 Der kommer tal for salg af alkohol og tobak: Danmarks Statistik kommer i dag med tal for salg af alkohol og tobak i 2020.

09:00 Der falder dom i sag om overgreb mod datter: Retten i Randers ventes at afsige dom i en sag, hvor en 38-årig mand er tiltalt for at have voldtaget og misbrugt sin biologiske datter seksuelt adskillige gange, fra hun var baby, frem til hun var syv år.

13:00 Sag om hærværk ved jødisk kirkegård afgøres: Retten i Aalborg ventes at afsige dom i en sag, hvor en 29-årig mand er tiltalt for at have begået hærværk ved en jødisk kirkegård i Aalborg.

23:59 Sygeplejersker går i strejke: Natten til lørdag går over 5000 sygeplejersker i strejke. Det sker, efter at et flertal har stemt nej til et mæglingsforslag til ny overenskomst fra Forligsinstitutionen.

Iranerne går til præsidentvalg: Vælgerne i Iran går til stemmeurnerne for at vælge en afløser for præsident Hassan Rouhani, der efter to embedsperioder ikke genopstiller til dagens præsidentvalg. Styret i Iran er blevet beskyldt for at påvirke valget.