Herning-bank har foreløbig tjent 884 millioner kroner i år - og nu jagter de nye erhvervskunder

Vestjysk Bank fortsætter fremgangen og satser nu endnu mere på erhvervskunder

19. november 2021, 05.34

Vestjysk Bank har flyttet sit hovedsæde fra Lemvig til Herning efter fusionen med Den Jyske Spaerekasse. Foto: Jørn Deleuran

REGNSKAB Vestjysk Bank kan melde om et fint tredje kvartal - og derfor skal der nu satses på erhvervslivet.

Samlet for årets første tre kvartaler lyder plusset på 884 millioner kroner. Resultatet er væsentligt påvirket af besparelser i forbindelse med fusionen med Den Jyske Sparekasse i januar 2021, hvor parterne flyttede sammen i et nyt hovedkontor i Birk. Korrigeres der for engangsposterne, udgør Herning-bankens resultat efter skat for første til tredje kvartal på 492 millioner kroner.

Jan Ulsø Madsen, administrerende direktør i Vestjysk Bank, fortæller, at banken er inde i en meget stabil og positiv udvikling.

- Vores kunders forretningsomfang med banken er stigende, og vi ser, at kundernes kreditsituation generelt er stabil. Det gavner både vores kunder og banken. Samtidig er bankens nedskrivninger i perioden ikke væsentligt påvirket af corona-pandemien, hvilket jeg også ser som et udtryk for, at vores kunder generelt har en sund økonomi, udtaler han i en pressemeddelelse.

Isoleret set gav tredje kvartal et plus efter skat på 160 millioner kroner. Med resultatet forrentes egenkapitalen med 13,7 procent efter skat - det var 12,8 procent og 8,4 procent i henholdsvis 2. og 1. kvartal i år.

Fusion tæt på målstregen

Den positive udvikling skyldes blandt andet, at arbejdet med at fusionere Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse nærmer sig sin afslutning. De forventede synergier udmønter sig som forventet. Sammenlægningen af it-systemerne blev gennemført med succes her i oktober.

- It-sammenlægningen har været en vigtig og stor opgave for alle bankens medarbejdere, og derfor er jeg utrolig glad for, at opgaven nu er løst med stor tilfredshed. Samtidig kan vi se, at fusionen giver os styrke og kompetencer, der gavner vores kunder, imens vi fastholder vores lokale forankring og nærhed til de lokalsamfund, vi er en del af, siger direktøren.

Med fusionen godt på vej mod mål er det ifølge Jan Ulsø Madsen det rette tidspunkt at sætte gang i nye større forretningsinitiativer.

- Vi har en stærk position i vores markedsområde, og tiden er inde til at tage det næste skridt. Vi kan se, at vi tiltrækker flere og flere erhvervskunder. Vores vurdering er, at vi i dag er en af erhvervslivets foretrukne banker, og fremover vil vi gå endnu mere målrettet efter virksomhederne i vores markedsområde, fortæller Jan Ulsø Madsen.

Han understreger dog også, at der stadig er grund til at udvise en vis forsigtighed.

- Selvom banken generelt er inde i en meget fin udvikling, er der også forhold, vi skal være særligt opmærksomme på. Det gælder fx de stigende indkøbspriser for bankens erhvervskunder generelt, svigtende priser for bankens svineproducenter og risikoen for flaskehalse på arbejdsmarkedet. Derfor opretholder vi et ledelsesmæssigt skøn på nedskrivninger til økonomisk usikkerhed på 258 millioner kroner, svarende til cirka 1,5 procent af bankens nettoudlån, siger han.

Forventninger til 2021

I forbindelse med årsrapporten for 2020 meldte banken en forventning til resultatet efter skat i 2021 i niveauet 500-550 millioner kroner, når der korrigeres for engangsposter ved fusionen med Den Jyske Sparekasse. Der blev også udmeldt en forventning om et samlet resultat inklusive engangsposter og efter skat i niveauet 800-900 millioner kroner.

Banken har siden opjusteret forventningerne to gange - henholdsvis 9. august 2021 og 12. oktober 2021. Forventningen til resultatet efter skat, uden indregning af engangsposter i forbindelse med fusionen med Den Jyske Sparekasse, er nu i spændet mellem 650-700 millioner kroner. Samtidig er forventningen til det samlede resultat inklusive engangsposter og efter skat på 950–1050 millioner kroner.

Indlæser debat