Standpunkt: I sidste ende afhænger det af dig og mig

16. september 2020, 10.42

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Nærmest dagligt toner myndighedspersoner, politikere og eksperter i denne tid frem i aviser og på tv og beretter om stigende covid-19-smittetal i Danmark, mens de med bekymrede miner og panderynker over udviklingen formaner os om, at hvis det bliver ved med at gå den forkerte vej, må der indføres flere og nye restriktioner.

Senest er der med virkning fra i morgen indført stramninger i 17 kommuner i Hovedstadsområdet, hvor nattelivet skal lukke klokken 22, og der skal bæres mundbind på restauranter, barer og cafeer.

Der har i den senere tid også været talt om øgede krav om mundbind, så vi eksempelvis skal have dem på i supermarkederne. Eller når vi går på restaurant, bar og café i resten af landet.

Der er også eksperter, der foreslår kortere åbningstider eller ny nedlukning af barer og natteliv generelt i Danmark og ikke kun i Københavnsområdet.

Og flere anbefaler en yderligere skærpelse af forsamlingsforbuddet. Så vi over hele landet højst må samles 50 eller måske kun 20-25 personer.

- Alle borgere i Danmark skal indstille sig på et halvt år, hvor vi ses med langt færre personer privat end normalt. Vi skal udvælge få mennesker, vi godt vil tilbringe tid sammen med, og droppe fester og store sammenkomster, lød udmeldingen fra overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut forleden i et interview i Politiken.

Det budskab bakkede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) op i går på pressemødet i Sundhedsministeriet, hvor han bad danskerne om at skrue ned for de sociale kontakter i efteråret.

Stigningen i antal smittede og indlagte og den deraf igangværende raslen med flere restriktioner og påbud, som de fleste danskere nok helst er fri for, bør minde os alle sammen om, at vi skal stramme op og tilbage på sporet igen fra foråret.

Læs også
Barer i hovedstaden skal lukke tidligt - stående skal bære mundbind

Eller som statsminister Mette Frederiksen (S) i går formulerede det inden pressemødet:

- Det er nu, det gælder.

Det, synes jeg faktisk, vi alle bør tage til efterretning. Godt nok er det i øjeblikket særligt de unge, resten af befolkningens opmærksomhed retter sig mod, og som får skældud for ikke at tage situationen alvorligt.

Men det er tydeligt for enhver, at det ikke kun er de unge i nattelivet, der undlader at holde afstand til andre eller glemmer hyppig håndvask og håndsprit, host og nys i ærmet, ingen håndtryk og kram - eller alt det andet, vi har lært. Vi slækker på det. Vi glemmer det.

Og så er der jo desværre også dem, der er ligeglade, og som bare skal have ren besked.

Hånden på hjertet: Vi kan vist godt hver især bidrage til at forbedre situationen som helhed - eller i det mindste forsøge at være med til ikke at forværre den.

For uanset om eksperter tror på en virkning af nedlukning af nattelivet, flere mundbindskrav eller færre forsamlede, så er det i sidste ende din og min og vores alles adfærd i enhver sammenhæng også i dagligdagen, som er den absolut vigtigste faktor for færre smittede, syge, indlagte og døde.

Og som dermed også er afgørende for, om det bliver nødvendigt at skærpe restriktioner og krav yderligere.

Pas godt på jer selv og på hinanden!

Læs også
Standpunkt: Lokal med vilje - også i Skive
Læs også
Standpunkt: En sort mandag