Tesfaye: Flere afviste asylansøgere skal sendes hjem

23. januar 2021, 11.34

Mattias Tesfaye. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

CORONA-TEST Regeringen mener, at flere udlændinge uden lovligt ophold skal rejse hjem. Derfor foreslår vi, at det skal være muligt for myndighederne at pålægge udlændinge, der sidder i udsendelsesposition, at tage en covid-19-test.

Vi har nemlig set eksempler på, at nogle udlændinge nægter at lade sig teste. Det har den konsekvens, at vi ikke kan få dem om bord på flyene, fordi der er flyselskaber og lande, som kræver en negativ test for at tage imod udlændingene.

Dermed kan afviste asylansøgere undgå at blive hjemsendt. Sådan skal det selvfølgelig ikke være.

Afviste asylansøgere er kommet til Danmark for at søge asyl. De har fået deres sag grundigt vurderet af udlændingemyndighederne. Og i sidste ende har de fået endeligt afslag på beskyttelse i Danmark. Så skal de altså rejse hjem.

Det koster gennemsnitligt den danske statskasse 300.000 kroner at have én afvist asylansøger indkvarteret på et udrejsecenter i Danmark i et år. De penge kan vi i stedet bruge på mere velfærd herhjemme og på forfulgte i nærområderne.

Derfor har regeringen blandt andet oprettet en Hjemrejsestyrelse, der skal være en mere fast hånd i ryggen på afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge, som skal sendes hjem.

Vi har også fremlagt en hjemrejselov og nye tiltag, der skal få flere til at rejse hjem. Blandt andet skal myndighederne have bedre mulighed for at indhente data fra afviste asylansøgeres mobiltelefoner for at kunne fastlægge deres identitet og hurtigere sende dem hjem.

Og nu foreslår vi, at udlændinge uden lovligt ophold skal kunne pålægges at blive testet for covid-19, så vi kan sende dem på flyene og hjem.

Det håber jeg, der er opbakning til i Folketinget.