
Fællesskabet styrker motivationen
På Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland er faget Cykling+ obligatorisk på skoleskemaet
Udgivet:06. januar 2023, 08.51
Læsetid:3 minutter
Tovholder og underviser på Cykling+ Trine Gasbjerg Jørgensen instruerer her eleverne på grundforløbet på SOSU-uddannelsen. Foto: Tom Laursen
5 måneder siden
I et nyrenoveret kælderlokale på Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland (SOSU-skolen, red.) pumper musikken ud af højttalerne, og side om side træder eleverne i pedalerne.
Siden foråret 2022 har alle elever på grundforløbet på SOSU-uddannelsen haft cykling på skoleskemaet. Faget hedder Cykling+ og foregår på stationære motionscykler på skolen i Herning.
- Det giver noget andet, end når man skal vælge det selv. Og så handler det om fællesskabet og at komme ind ad døren og lykkes med det. Folk bliver overraskede over, at de faktisk kan mere, end hvad de regnede med, siger Trine Gasbjerg Jørgensen, som er tovholder og underviser i Cykling+.
Social- og sundhedsskolen
På skolerne i Herning og Holstebro kan man læse til pædagogisk assistent, social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent samt tage en social- og sundhedsassistentuddannelse med EUX.
Cykling+ er et obligatorisk fag, der forløber over ni-ti uger på grundforløbet på SOSU-uddannelsen.
Til Cykling+ bliver eleverne undervist i teori om bevægelse samt skal selv give den gas på stationære cykler. Faget er udarbejdet til at styrke fællesskab, trivsel - og i sidste ende mindske frafald.
sosumv.dK
I og med at det er et obligatorisk fag, skal alle deltage - uanset niveau. Det kræver blot kondisko og træningstøj.
- Alle kan være en del af fællesskabet - også hvis man kun kan cykle stille og roligt. Det er den mest skånsomme motionsform, påpeger hun.
Flere gode vaner
Cykling+ skal bidrage til elevernes egen sundhed, men det skal også klæde dem på med fornyet viden om bevægelse, som de kan tage med sig videre i arbejdslivet. Ud over den praktiske del, undervises eleverne nemlig også i teori, hvor de lærer om vigtigheden af motion, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, motivation, intensitetet, hvordan man ændrer en vane og skaber en forandring samt hvordan eleverne kan give det videre til de borgere, de kommer ud til.


- Det er både socialt og sundt
- Det er det med at motionere selv og lære om bevægelse - og hvordan man det giver det videre. Vi lærer mere ved at gøre end ved at høre, smiler Trine Gasbjerg Jørgensen.
Som en del af forløbet skal eleverne sætte sig et mål - det kan være, om det er et bestemt antal kilometer, de vil cykle, om de vil tabe sig eller måske få mere energi i hverdagen.
- Det er vigtigt, at man lærer sin krop at kende. Vi har også noget teori, hvor vi taler om, hvordan det føles at bevæge sig. Det giver nogle interessante snakke - og er med til at sætte realistiske mål.
Hun oplever, at det er hårdt for eleverne at komme i gang, men at de udvikler sig hver gang, de sidder på cyklen.
- Den positive indstilling gør utroligt meget. Det er en hurdle at komme ind ad døren, men man kan komme langt med små skridt, siger Trine Gasbjerg Jørgensen.
- Bare det, at de deltager og er en del af fællesskabet - og gennemfører det, der måske i første omgang ikke er særligt sjovt. Dét er fedt at være en del af, smiler hun.
Hun oplever også, at eleverne støtter hinanden og hepper på hinanden.
- At finde sammen i et fællesskab giver motivation, fastslår hun.
Styrket relation med læreren
Har man mod på mere cykling end det obligatoriske fag på grundforløbet, står Trine Gasbjerg Jørgensen også bag et åbent hold en gang om ugen, hvor elever og lærere fra alle uddannelser på SOSU-skolen må deltage.
Derudover uddanner hun også flere af skolens lærere til at blive Cykling+-instruktører.
- Der er sørget for musik og program, man skal bare ind og trykke »play«, så kører det hele - og så skal de have modet til at sidde med en mikrofon, smiler hun.
- De fleste lærere kører med deres hold. Det er klart en fordel, at eleverne gør noget fysisk med lærerne. At man sveder sammen og kommer ud af de klassiske rammer i klasseværelset. Det giver så meget relationsmæssigt, påpeger hun.
Øget energi og overskud
En undersøgelse udarbejdet af nonprofitorganisationen Raido i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland i maj-april 2022 viser, at Cykling+-projektet gik over al forventning.
Baseret på spørgeskemaer og interviews svarede 89 procent af de adspurgte elever, at det var en meget positiv oplevelse, de fik øget energi og overskud samt elev-fællesskabet blev styrket. 76 procent fik en øget motivation for uddannelsen.
- Det er en frafaldsindsats. Hvis man styrker motivationen her, styrker man også motivationen for skolen, påpeger Trine Gasbjerg Jørgensen.
- Det giver sig godt ud i den anden ende - de får mere motivation og øget energi og overskud.