Ja - for Danmark og Europas skyld

Udgivet:25. maj 2022, 13.35

Læsetid:1 minut

Johan Brødsgaard. Foto: PR-foto

Af Johan Brødsgaard. Lysbrofabrikken 26 Silkeborg, folketingskandidat for Radikale Venstre

VALG Verden ændrede sig 24. februar i år, da Rusland invaderede Ukraine. Og det gjorde også den danske debat om vores forsvar og engagement i Europa.

I Radikale Venstre støtter vi et JA til folkeafstemningen 1. juni, for vi er nødt til at stå tættere sammen i Europa - og i EU. De eneste, der vinder på europæisk splittelse, er Putin og hans ligesindede. Derfor skal vi styrke sammenhold frem for forbehold.

Det handler ikke om at få skabt en EU-hær, som det påstås af kritikerne. Det handler derimod om at styrke samarbejdet om sikkerhed og forsvar. En afskaffelse af forsvarsforbeholdet giver Danmark mulighed for at deltage og øve indflydelse på det eksisterende samarbejde, der er mellem EU’s medlemslande.

Og magten flytter ikke til Bruxelles, hvis vi afskaffer forbeholdet. For det vil fortsat kræve et flertal i Folketinget, hvis danske soldater skal på militære operationer.

Vi kan selv vælge, hvor vi ønsker at bidrage - og vi må aldrig igen stå i en situation, hvor vi ønsker at bidrage, men ikke kan, som da Danmark forlod Balkan, da den fredsbevarende styrke gik fra at være NATO-ledet til EU-ledet.

Set i lyset af krigen i Ukraine vil der i den kommende tid skulle træffes store beslutninger omkring det europæiske forsvarssamarbejde. Det vil få stor betydning - også for Danmark.

Så i stedet for blot at blive påvirket af beslutningerne, så skal vi være med til at tage dem!

De danske og europæiske værdier, som retsstaten og demokratiet, er under angreb.

Vi ser dagligt krigsforbrydelser udspille sig, og millioner af mennesker på flugt.

Det er nu, at vi skal fast på vores værdier. Og det gør vi ved at sætte sammenholdet først.

Vi kan ikke blot overlade det til andre at tage ansvar, vi skal også bære vores del - stem JA 1. juni!

Indlæser debat