SF vil have flere plejehjemspladser og senior-bofællesskaber

15. juni 2021, 14.18

Peter Nowack. Foto: PR-foto

ÆLDRE Budgetforhandlingerne i kommunerne begynder snart. I Herning har man desværre i efteråret 2020 vedtaget et to-årigt budgetforlig, så det er svært at forestille sig, at der kommer bedre forhold for de ældre, før SF igen bliver repræsenteret i byrådet.

De fleste kender nok en ældre, der har brug for en bolig, som passer til den helbredsmæssige situation, den ældre er i, men ofte er det desværre meget svært at finde en passende bolig. Ofte er det fuldstændig afgørende for livsglæden for de ældre og deres pårørende, om de bor i en bolig, som tilfredsstiller den ældres behov.

Nogle skal have en bolig til den sidste tid, men mange andre har brug for en boform, hvor de kan være sammen med andre ligestillede og have præcis den alderdom, som de har set frem til og fortjent.

I SF vil vi have, at udbuddet af boliger til ældre i højere grad afspejler de behov og ønsker, som de ældre har. En ældrebolig skal ikke blot være det sidste stop på rejsen gennem livet, men ældreboligen skal udgøre rammerne for en god og værdig alderdom.

Vi lever længere og længere, og det betyder, at vi i fremtiden kommer til at mangle boliger for vore ældre borgere.

I 2050 vil der være lidt over 650.000 danskere over 80 år. Det er næsten tre gange flere, end vi er i dag.

Kommunernes Landsforening vurderer, at der allerede inden 2030 vil mangle knap 50.000 ældreboliger, mens Ældre Sagen vurderer, at der over de næste 15 år vil mangle 70.000 flere boliger til seniorer og ældre.

Det skal vi finde løsninger på. Men vi skal også snakke om, hvordan vi gerne vil bo, når vi bliver gamle.

For vores hjem er meget mere end et tag over hovedet. Det er rammen om vores liv. Et liv, hvor vi både kan have brug for hjælp og lyst til at hjælpe andre og være noget for andre.

Derfor skal vi tænke i nye boligformer i form af oldekoller, så ældre, der kan klare det meste selv, ikke skal sidde alene i et hus med sporadiske besøg af hjemmeplejen. De skal kunne bo sammen med andre ligesindede med levet liv malet i smilerynkerne og i de grå hår. Andre mennesker, som også vil og kan være noget for hinanden og for andre mennesker i seniorårene.

Men vi skal også sikre trygge hjemmerammer for de ældre, som har brug for mere pleje.

Der er ikke rigtig nogen af os, der ønsker at bo på plejehjem, når vi bliver gamle. Alligevel ender mange af os med at flytte på plejehjem, fordi vi får brug for mere pleje i vores sidste år. Men der er stor forskel på, hvilken slags pleje vi har brug for - og dermed også rammerne for den pleje. Der er forskel på at være svært dement og på at have en krop, som kan klare mindre og mindre selv.

Derfor er der ikke én løsning eller én anbefaling for, hvordan vi skaber et godt boligforhold for ældre. Der er meget stor forskel på fremtidens ældres plejebehov, og det bør fremtidens ældreboliger også afspejle. Der er behov for plejehjem med fasttilknyttede plejehjemslæger, der i langt højere grad end nu kan hjælpe de svage ældre. Der er behov for plejehjem, der specialiserer sig i demens og kan give den særlige støtte, som denne gruppe har brug for. Derudover er der brug for i stor grad at renovere den almene sektor til boliger, der tager højde for ældre borgeres behov, så så mange ældre som muligt kan blive boende i deres nuværende bolig.

Muligheden for alternative bofællesskaber bør også støttes, og især seniorbofællesskaber ser ud til at kunne løse mange udfordringer blandt andet ensomhed.

Omkring 41.000 danskere over 65 år bor på plejehjem - det svarer til 3,6 procent af alle ældre over 65 år. Beboerne er i gennemsnit cirka 84 år, når de flytter ind, og lever i gennemsnit to år og otte måneder på plejehjem. Knap en tredjedel bor der mindre end et år.

Fremtidens plejehjem skal bygges særligt til sårbare ældre og ældre med demens.

Der eksisterer en stor interesse fra pensionsselskaberne såsom PFA og OK-fonden i at investere i ældreboliger.

Hvis muligheden viser sig i Herning for at skabe et offentligt/privat samarbejde, der ikke kun er for de rige og privilegerede, kan jeg godt støtte ideen.

Indlæser debat...