
Muslimer fejrer eid med en tur i Herning Tivolipark: Tivoli slår sig op i en af Danmarks mest uroplagede bydele, Vollsmose
Hvert år igennem de seneste mange år har Herning Tivolipark været i Vollsmose, når muslimerne fejrer den islamiske højtid eid Al-adha
Udgivet:27. november 2022, 07.00
Læsetid:11 minutter
En tur i radiobilerne og så af sted til nye forlystelser. Foto: Marianne R. Eskildsen
2 måneder siden
Solen er så småt begyndt at tage fat denne første tirsdag eftermiddag i maj i en af Odenses mest uroplagede bydele, Vollsmose.
På den store parkeringsplads foran butikscentret Vollsmose Torv har Herning Tivolipark stillet sine forlystelser op, karrusellen, rutsjebanen Colorado Expressen og radiobilerne.
Men lige nu er pladsen mennesketom, og alt ånder fred og ro.
Tivolis ansatte slapper af i deres camping- og beboelsesvogne bag trådhegnet, og først når tivoli åbner klokken 15, bliver der sat strøm til forlystelserne. Det har Herning Tivolipark gjort hvert år i de seneste 19 år, når muslimerne i Vollsmose fejrer den islamiske højtid eid Al-adha.



Den sidste idiot er fundet
Jeg krydser hen over den stille plads og finder en åbning i hegnet, så jeg kan komme ind bagved og finde Danmarks yngste tivolidirektør, 35-årige Martin Andersen.
Det er ingen hemmelighed, at det er med en lille smule uro i maven, jeg sagde ja til at komme til Vollsmose.
Så sent som sidste år var butikscentret Vollsmose Torv i fare for helt at lukke på grund af unge ballademagere. Den seneste melding fra i år er, at centret skal rives ned.
Uroen i Vollsmose er årsag til, at Viola Andersen, Martins farmor, som grundlagde Herning Tivolipark sammen med sin mand, Verner, aldrig er med i Vollsmose. Selv den eventmagerkvinde fra Odense, som Martin Andersen samarbejder med om blandt andet et julemarked, tør ikke komme herud, fortæller han.

Bag hegnet finder jeg den grå luksusudgave af en beboelsesvogn med Kvikkøkken, vaskemaskine og sorte sprossede vinduer, som Martin Andersen og hans kæreste Steffie Steen bor i på sommertouren.
Martin står ved køkkenøen med en af sine talrige kasketter på hovedet og et par solbriller ovenpå.
Vognens to langsider er kørt ud, så arealet er øget til 35 godt udnyttede kvadratmeter. Men det mobile hjem med soveværelse, gæsteværelse og badeværelse samt køkken og stue i ét, bærer tydeligt præg af, at det ikke er hjemlig hygge, der er mest af i øjeblikket.
Vognen er midlertidigt omdannet til kontor og i øjeblikket også tørrerum for et stativ fyldt med vasketøj.
Den »rigtige« kontorvogn har Martins far, Sten Andersen, taget med til næste stop, Hedensted.
- Hvor fanden har jeg gjort af mine vekselpenge, siger Martin og ser sig omkring.
På bordet foran ham ligger et bundt kontanter, en metalpengekasse til skydebanen og en hvid plastikspand med teksten »Colorado Expressen«. På gulvet ligger små sorte kufferter med dankortterminaler og en kasse med poletter til radiobilerne. Døren står åben ud til, og de ansatte begynder at komme forbi for at hente de forskellige ting, der passer til den forlystelse, de skal passe.
Flertallet er rumænere, som kun taler lidt eller meget lidt engelsk.
- Jeg tror sgu, Colorado Expressen er løbet tør for strøm, siger ham, der passer rutsjebanen.
- Så har du glemt at slukke lyset. Så må du have gang i strømkablerne, siger Martin.

»Det’ lige det, vi går og venter på,« synger duoen Kirsten og Søren ud over radiobilbanen en halv time senere, og manden ved Street Fighteren råber: »Hold godt fast, vi speeder op her,« og sender børn og unge på en vild gyngetur fra side til side og hele vejen rundt, mens de skriger frydefuldt.
Kvinder med og uden tørklæder om det mørke hår og mænd med veltrimmet skæg skubber klapvogne og barnevogne foran sig, mens nogle af de lidt større børn klædt i deres stiveste puds får lov at gå rundt selv.
Churrosvognen udsender en sød og lokkende duft fra de sprøde spanskrør, friturestegt kagedej i kræmmerhuse som serveres med softice og flormelis, mens to shawarmaboder sender eksotiske dufte ud.
Den ene tilhører Mohammed Kayed. Det er ham, der har æren for, at Herning Tivolipark er her i Vollsmose.

Tilbage i 1997 mødte Mohammed Kayed Martins far og onkel, Sten og Jan Andersen, som drev Herning Tivolipark dengang. De havde igennem nogle år haft tivoli med i Kongens Have i Odense, og hvert år forsøgte Mohammed Kayed at overtale dem til at stille tivoli op i Vollsmose, når muslimerne fejrede eid.
Men dét syntes Sten Andersen ikke var nogen god idé. Der ville bare blive ballade, og de ville blive udplyndret, mente han.
Men Mohammed Kayed blev ved med at forsøge at overtale dem med argumenter om, at ved islamiske højtider er der aldrig ballade, der er ingen, som drikker, for der må ikke sælges alkohol, og det er overvejende børnefamilier, der kommer for at fejre eid med en tur i tivoli.
Til sidst gav brødrene sig, og da Martin Andersen overtog tivoliet, var han ikke i tvivl om, at han ville fortsætte samarbejdet.
Martin elsker at komme i Vollsmose. Han føler nærmest, at han er på ferie på grund af de krydrede dufte fra shawarmaboden, men mest på grund af de mange tivoligæster, der taler en blanding af dansk og arabisk.

For 10 år siden var der ingen danskere, der tog i tivoli i Vollsmose, men i dag blander de sig i de lange køer ved Colorado Expressen, Street Fighteren og trampolinen, hvor fire små fastspændte poder ad gangen hopper op og ned, slår kolbøtter i luften og lander blødt igen.
- Mor, må jeg godt prøve den der bokser? spørger en lille dreng, som har fået øje på Comboboxeren - en bokseautomat med en boksebold, som han slet ikke kan nå op til, men som unge mænd finder stor fornøjelse i at hamre hårdt til med knyttet næve, mens en digital måler afslører, hvem af dem der har slået med størst kraft.
»952« blinker rekorden på. Den næste ungersvend slår måleren op på lidt over 800.
Det er den eneste gang, der bliver slået på tæven.

Jeg går en tur over i butikscentret Vollsmose Torv for at se, hvad det er for et sted og for at give ørerne lidt ro.
»Happy Eid« står der på et lodret, lilla banner uden for centret. Indenfor, foran en stor tilskoddet butik, står en rød Anders And-lignende bil, børn kan putte penge i og få en vippetur.
Flere andre butikker er også tilskoddede, selv om det er midt i almindelig åbningstid, men der er et stort, åbent Spar-supermarked.
Der er også et stort bederum, som er tomt. Uden for bederummet står flere arabisk udseende mænd og taler sammen på det brede gangareal.
Jeg går ind i supermarkedet og køber lakrids og sodavand til hjemturen, inden jeg igen daffer over i tivoli.

Morgen, middag og aften spiser tivolis ansatte i spisevognen, som er udstyret med et toilet i den ene ende, et langbord med plads til mindst 12 personer i midten, og i den anden ende et køkken.
Norske Saree Thabkong Jakobsen er færdig med at tilberede aftensmaden, koteletter med kartofler, brun sovs og en grøn salat, som serveres i hold fra kl. 17.30.
Og ingen går ind i vognen, før de har vasket hænder.
Håndvasken er monteret, lige før man går op ad trappen. Den kan trækkes ud og skubbes ind under vognen igen.
Saree er gift med 68-årige Allan Jakobsen, hvis far er fætter til Viola Andersen.
»Herning-bønder« sagde Allans far om dem fra Herning, men det var nogle sjove bønder, syntes Allan.
Han er 4. generation i Thomas’ Tivolipark i Norge. Han har også engang arbejdet i Herning Tivolipark.
Men han stoppede med at arbejde før corona - bortset fra at han lige har afløst ved radiobilerne, mens den faste mand på posten spiste aftensmad.
Allan og Saree bor i Norge, men de har også hus i Thailand og en campingvogn, som de bor i, når de er på farten.


- Drej på rattet. I skal dreje på rattet. I kan ikke komme ud der, råber radiobilmanden til tre små drenge, der sidder klemt sammen i et hjørne af banen i én bil.
Pludselig ringer klokken. Turen er slut, og der opstår kaos i kapløbet om at erobre en bil til den næste tur.
Den lune maj-dag er efterhånden blevet fortrængt af et køligt mørke, og de unge piger med bare arme og ben skutter sig, mens forlystelserne lyser himlen festligt op.

I næste afsnit tager vi med Herning Tivolipark til Horsens Kræmmermarked.
Markedet har været i alvorlig fare for at lukke. Men det har altid været en god indtægtskilde for Herning Tivolipark, så Martin Andersen besluttede sig for at overtage det.
Spørgsmålet er, om nogle af de 25.000-30.000 gæster, der plejede at besøge markedet, vender tilbage oven på corona?







