Standpunkt: Læg røret på, Helga, Hjørdis og Aase

Udgivet:29. marts 2023, 13.00

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

1 måned siden

»En advarsel til alle, der hedder Helga: I skal være på vagt over for svindlere, som forsøger at få jer til at overføre penge.«

Sådan skrev flere medier i går.

Advarslen kommer fra Midt- og Vestsjællands Politi, efter at en ældre kvinde med navnet Helga formodes at være blevet svindlet for 500.000 kroner via en række telefonopkald i søndags.

Politiet har en formodning om, at flere med samme navn har været udsat for svindlen. Hvor offeret bliver ringet op af en, der typisk udgiver sig for at være fra politiet, og som siger, at der er sat nogle penge ind på en konto, og at vedkommende skal skynde sig at overføre pengene til en anden konto.

Også hos Københavns Politi oplever man, at svindlere tager kontakt til kvinder med bestemte navne. Blandt andet Hjørdis, Aase og andre fornavne, der kan tyde på, at kvinderne er lidt oppe i alderen.

Politiet i København anholdt i går fem mistænkte i et større antal sager om telefonsvindel begået mod ældre kvinder forskellige steder i landet.

Svindlerne har udgivet sig for at ringe fra en offentlig myndighed. De har så overbevist ofrene om, at de skulle have penge tilbage i skat eller pension og har narret dem til at udlevere deres kortoplysninger, som svindlerne så efterfølgende har brugt.

Jamen, jeg kan blive så harm over sådan noget.

Den her type svindel foregår også lokalt. I februar bragte vi her i Folkebladet en advarsel fra Nordea i Herning. Filialdirektør Allan K. Nielsen fortalte, at han ikke kunne mindes, at det har været så slemt med lokale svindelsager som nu.

- Vi ser desværre, at det primært er de ældre borgere og ofte ældre kvinder, som svindlerne formår at manipulere til eksempelvis at overføre penge selv eller til at udlevere oplysninger om deres netbank under påskud af, at deres konto er i fare, sagde han til Folkebladet og fortalte, at ofte maskerer svindlerne endda nummeret, der ringes fra, så opkaldet ser ud til at være fra Nordeas hovednummer.

Min salige farmor hed Helga. Havde hun levet, havde jeg advaret hende om den form for svindel og sagt til hende, at hun aldrig måtte overføre penge eller give oplysninger om konto og koder videre til nogen som helst - uanset hvor flink, veltalende, myndighedsagtig eller overbevisende, en person måtte lyde i telefonen. For det er svindel. Banken, politiet eller offentlige myndigheder beder aldrig om den slags oplysninger over telefonen, sms eller mail eller noget som helst.

Nu døde min farmor jo for mange år siden, så det er ikke aktuelt med en advarsel til hende. Men jeg vil her i ugens Standpunkt meget gerne bringe advarslen videre til alle andre, der hedder Helga, Hjørdis, Aase eller noget helt fjerde eller femte.

Ja, til os alle sammen, så vi kan være med til at gøre vores ældre familiemedlemmer ekstra opmærksomme.

Svindlerne har jo desværre ofte held med deres kontaktbedrageri, og derfor kan der ikke opfordres tit nok til at være på vagt over for den slags henvendelser:

Læg røret på, lad være med at overføre penge eller udlevere kortoplysninger og koder til nogen som helst. Ring til banken eller kontakt et familiemedlem, en ven eller politiet og fortæl, hvis der er nogen, der ringer om pengeoverførsler, kontooplysninger eller den slags.

Hermed holder Standpunkt forlænget påskeferie og er tilbage onsdag 19. april. På gensyn - og rigtig god påske til alle Folkebladets læsere!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat