Debat: En 12-årig kan aldrig give samtykke

Udgivet:08. februar 2023, 15.04

Læsetid:2 minutter

Betina Kastbjerg, Herning. Foto: PR-foto

Af Betina Kastbjerg medlem af folketinget for Danmarksdemokraterne, retsordfører

1 måned siden

VOLDTÆGT Gud ske tak og lov. Og så alligevel ikke helt. Jeg drog et lettelsens suk, da jeg læste dommen til den 35-årige mand, som nu står til at blive sendt bag lås og slå.

Men gemt bag min lettelse boblede også en vrede. Den 35-årige mand er blevet idømt 15 måneders fængsel for at have voldtaget en 12-årig. En pige, der inden voldtægten var blevet meldt savnet, og som blev fundet, da politiet holdt manden ind i bil klokken 02.06 om natten.

Han er dømt efter en ny voldtægtsbestemmelse, der tilsiger, at det de facto er voldtægt, når en person på mere end 22 år har sex med en person, der er under 15. Tankegangen er, at et samtykke fra et barn under 15 givet til en person, som er så mange år ældre, ikke er et gyldigt samtykke.

Alligevel var sagen kun rejst som en domsmandssag, hvilket vil sige, at anklagemyndigheden gik efter en straf på mindre en fire år. Årsagen er, at der har været tale om »frivillig sex«.

Men hvad skal den nye bestemmelse så bruges til, hvis det er en formidlende omstændighed, at den 12-årige pige, endda ifølge anklagemyndigheden, selv har indvilget i samlejet? En 12-årig pige er aldrig nogensinde i stand til samtykke til sex med en 35-årig mand.

Det er og bliver voldtægt - ikke frivillighed.

Til gengæld skal hun nu leve med psykiske og måske også fysiske ar på livet resten af hendes dage.

Omvendt kan den 35-årige voldtægtsforbryder se frem til sølle 15 måneders fængsel, inden han igen er en fri mand, og kan leve det liv, han altid har gjort.

Jeg savner inderligt, at vores domstole begynder at beskytte offeret i stedet for forbryderen. Hvad er der blevet af vores retsfølelse?

15 måneders fængsel kan aldrig være nok straf, når en voksen mand på den måde ødelægger et barns liv. Og så må vi endda forstå, at voldtægtsmanden har anket dommen og øjensynligt er utilfreds med strafudmålingen. Vor herre bevares.

Indlæser debat