Ikast-kunstner har været aktiv i corona-tiden

Jens Christian Jensen udstiller nye værker på Galleri Progres i Hundslund ved Odder

15. oktober 2020, 11.09

Assemblage fra 2020 af papir (tegneseriefragmenter) i kasseramme. Foto: PRIvatfoto

KUNST Frem til og med lørdag 14. november viser galleriet Progres nær Hundslund udstillingen »Ny Kant« med værker af Ikast-billedkunstneren Jens Christian Jensen. Han har brugt foråret og sommerens nedlukning til at producere en række nye finurlige værker.

I den aktuelle udstilling vises et stort udvalg af de nyeste skulpturer og assemblager - udført i mange forskellige formater og materialer.

Jens Christian Jensen er en udpræget ting-samler med en fint blik for det smukke i det hverdagsagtige og for den kunstneriske værdi i nedslidte og kasserede genstande, hedder det i en pressemeddelelse. Fundene får fornyet æstetisk værdi i værkerne - samtidig med at tingenes oprindelige betydning stadig fornemmes.

Ud over brugen af klassiske skulpturelle materialer som granit, jern og træ er mange af de udstillede værker opbygget af mere utraditionelle materiale-sammenstillinger, som for eksempel indeholder læder, papir, plast, bambus, glas og skifer.

Harmonisk balance

I udstillingen viser Jens Christian Jensen påny sit kreative potentiale, hedder det: Gennem eksperimenter og nye materialekombinationer opbygges værkerne ved ophobninger, gentagelser eller lagdeling af enkeltelementer. Som altid er alle proportioner og enkeltdele heri nøje afstemt.

I kontrast til en hektisk omverden præget af massive mængder af indtryk og gentagelser kan man opleve en meditativ ro ved at betragte Jens Chr. Jensens kunst. Hans kunstneriske udtryk rummer harmonisk balance - en slags monumental ro.

Inden for det enkelte værks stramt komponerede ydre hersker dog en livfuld dynamisk spænding. I nogle assemblager gør han således brug af en nærmest »kaotisk« ophobning af mange enkeltelementer, for eksempel et utal af frimærker, rationeringsmærker, kobberstykker, nummerplade- og blyantsfragmenter.

I skulpturerne opstår dynamikken i spændingerne mellem den ydre - ofte lagdelte - konstruktions proportioner og de æstetisk afstemte, materiale- og farvekontraster.

Kort sagt: Jens Christian Jensens værker repræsenterer en forfinet materialeæstetik, der på en og samme tid fremhæver forfaldets ekspressive poesi og den skulpturelle konstruktions rene formalistiske skønhed.

Udstillingen er åben i galleriets normale åbningstider torsdag og fredag eftermiddag samt fem timer hver lørdag.

Skulptur fra 2018 af rustpatineret jern. Foto: Privatfoto
Uden titel, 2020, cylinderformet skulptur af træplader, ø: 25 cm, h: 43 cm. Foto: Privat