Harder misser top-10 i Ballon d’Or-kåring

Pernille Harder var for andet år i træk blandt de nominerede til den prestigefyldte Ballon d’Or-pris, men den danske landsholdsanfører blev i år blot nummer 14 i kåringen

2. december 2019, 21.42

Pernille Harder. Foto: Flemming Hansen

FODBOLD For ét år siden blev Pernille Harder nummer to i Ballon d’Or-kåringen, der er en af de prestigefyldte kåringer af verdens bedste fodboldspillere.

Men trods endnu et flot fodboldår af landsholdsanføreren fra Tulstrup ved Ikast måtte hun i år tage til takke med en plads som delt nummer 14 i kåringen for 2019.

En af årsagerne er givetvis, at Danmark ikke var med i sommerens VM i Frankrig, og at hendes tyske klub Wolfsburg blot nåede til kvartfinalen i sidste sæsons Champions League.

Harder blev ellers topscorer i Champions League og vandt både det tyske mesterskab og den tyske pokaltitel med VfL Wolfsburg.

Årets Ballon d’Or-pris gik til Megan Rapinoe, som i sommer var med til at vinde VM-guld for USA.

Engelske Lucy Bronze fra Olympique Lyon blev nummer to i afstemningen, mens Alex Morgan fra USA og Orlando Pride fik tredjeflest stemmer.

Sidste års vinder, den norske angriber Ada Hegerberg fra Olympique Lyon, blev nummer fire.

Afstemningen om Ballon d’Or 2019 for kvinder i overblik:

1. Megan Rapinoe, USA

2. Lucy Bronze, England

3. Alex Morgan, USA

4. Ada Hegerberg, Norge

5. Vivianne Miedema, Holland

6. Wendie Renard, Frankrig

7. Samantha Kerr, Australien

8. Rose Lavelle, USA

9. Ellen White, England

10. Dzsenifer Marozsan, Tyskland

11. Amandine Henry, Frankrig

11. Sari van Veenendaal, Holland

13. Tobin Heath, USA

14. Pernille Harder, Danmark

14. Lieke Martens, Holland

16. Kosovare Asllani, Sverige

16. Nilla Fischer, Sverige

16. Marta, Brasilien

19. Sofia Jakobsson, Sverige

20. Sarah Bouhaddi

Ballon d’Or

Her til aften blev verdens bedste fodboldspiller afsløret i den anden af fodboldens to store årlige kåringer.

Der er tale om fodboldprisen Ballon d’Or, som uddeles i Paris. Det er fodboldmagasinet France Football, der står for prisen, og det er journalister, der beskæftiger sig med fodbold, der afgiver stemmerne.

I år er den danske fodboldspiller Pernille Harder blandt de 20 kvindelige nominerede, og det er andet år i træk, at den danske landsholdsstjerne er nomineret til prisen.

Til mændenes pris er der 30 nominerede, heriblandt Kylian Mbappé, Lionel Messi, Mohamed Salah, Cristiano Ronaldo og Eden Hazard.

Messi blev tidligere på året af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) kåret som verdens bedste fodboldspiller i sæsonen 2018/19 ved »The Best Fifa Football Awards«.

Tidligere var Fifas kåring en del af den prestigefulde kåring Fifa Ballon d’Or i samarbejde med fodboldmagasinet France Football.

Kontrakten mellem parterne udløb dog, og Fifa genetablerede sin egen kåring i fodboldverdenen.

Her kan du læse om de to forskellige fodboldpriser:

Fifa - The Best Fifa Football Awards:

* Genetableret: 2017

* Priser: Verdens bedste mandlige og kvindelige fodboldspiller for den forgangne sæson kåres, ligesom også verdens bedste træner for mænd og kvinder kåres. Derudover en række andre priser.

* Stemmer: En kombineret proces med afgivelse af stemmer. Landsholdsanførere (25 procent), landstrænere (25 procent), fodboldfans online (25 procent) og en udvalgt gruppe af medier (25 procent).

France Football - Ballon d’Or:

* Genetableret: 2016

* Stemmer: Ballon d’Or kåres af udvalgte fodboldjournalister, der repræsenterer forskellige nationer.

De to kåringers historie:

* 1956: France Football uddeler »Ballon d’Or-prisen« for første gang. Prisen bliver også kendt som kåringen af Europas bedste fodboldspiller, som danske Allan Simonsen modtog i 1977.

* 1991: Fifa etablerer sin »Fifa World Player of the Year«.

* 1995: Ballon d’Or-prisen har hidtil kun kunnet gå til en europæisk fodboldspiller. Det besluttes at ikke-europærere kan vinde prisen, hvis de spiller i en europæisk klub.

* 2007: Ballon d’Or etablerer et mere globalt format, og vinderne af Fifa -prisen og Ballon d’Or er identiske.

* 2010: Fifa og Ballon d’Or fusionerer deres priser, så kåring af den bedste fodboldspiller hedder » Fifa Ballon d’Or«. Den første pris gives for året 2010. FC Barcelonas Lionel Messi vinder prisen fire gange (2010, 2011, 2012, 2015). Cristiano Ronaldo vinder prisen to gange (2013, 2014). Både landsholdsanførere- og trænere samt fodboldjournalister deltager i kåringen. De to spillere nåede også at vinde Ballon d’Or-prisen en gang hver før fusionen med Fifa.

* 2016: France Football uddeler igen Ballon d’Or-prisen alene for året 2016. Cristiano Ronaldo vinder den første udgave af prisens nye format, hvor kun fodboldjournalister deltager i kåringen.

* 2017: Fifa etablerer sin nye række af priser under navnet »The Best Fifa Football Awards«. Her er både landsholdsanførere- og trænere samt fodboldfans og journalister med til at stemme om vinderne.

Kilder: Fifa, express.co.uk, totalsportek.com

/ritzau/