Standpunkt: Sikke en fodboldfest vi kunne have haft

14. oktober 2020, 11.31

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Det er vanskeligt ikke at ærgre sig gigantisk meget på vores alles vegne, når man tænker over, hvad byens og omegnens borgere og aktører samt FC Midtjylland selv, klubbens spillere, fans og sponsorer går glip af, når der fra næste uges blændes op for Champions League-gruppespillet.

For første gang nogen sinde er FCM med i det fine selskab med alle de (andre!) store tophold i Europa. Og så sker det netop i dette vanvittige år 2020, hvor corona skaber nedlukninger, restriktioner, forhindringer og store problemer verden over.

Fans og spillere går glip af nogle helt unikke sportslige oplevelser, når der hverken hjemme på MCH Arena eller ude må være fyldte tribuner, når FCM møder Atalanta, Liverpool og Ajax.

Klubben vurderer, at den går glip af en omsætning på mellem 11 og 13 millioner kroner - alene pr. hjemmekamp.

Byen og omegnen går samtidig glip af en ganske betydelig omsætning både før, under og efter kampene fra såvel udeholdets som FC Midtjyllands egne fans og det store setup og følget af stab, gæster og officials - samt fra de mange fans, der ikke kunne få billet til de attraktive opgør og i stedet ville se kampene ved storskærms-arrangementer i midtbyen.

Byen var under normale omstændigheder blevet invaderet af fodboldfans fra begge hold, og det ville dryppe på hoteller, butikker, spisesteder, værtshuse, taxier, underleverandører, arbejdspladser, frivillige og så videre. Vi har før prøvet, hvordan her har sydet og boblet af stemning og fodboldfeber, og det har været med til at holde hjulene godt i gang i byen - og brande Herning til næste gang.

Alle kunne have fået del i fodboldfesten - uanset hvordan det kommer til at gå FC Midtjylland i turneringen.

Læs også
Amputeret fodboldfest: Værtshuse kan kun vise første halvleg i kommende CL-kampe
+Abonnement

Men ikke denne gang - til trods for at det fodboldmæssigt hidtil aldrig har været større for klubben og byen. De store muligheder og oplevelser sætter corona også en stopper for.

En invasion af udeholdenes fans bliver ikke til noget. Og selv om FCM-fans skal se kampene på tv, fordi der stort set ikke må være nogen på stadion, så kan byens aktører ikke engang satse på omsætning, mens de viser kampene på storskærm.

For kampene spilles klokken 21, og alle skal lukke i pausen, fordi myndighederne har besluttet at forlænge klokken 22-lukketiden i restaurationerne til 31. oktober - altså efter de to første af FC Midtjyllands seks Champions League-gruppespilkampe. Forlænges kravet, rammer det flere kampe.

- Det er skuffende og frustrerende. Jeg kan ikke rigtig tro, at coronavirus vil smitte mere i timen fra 22 til 23, hvis vi kunne vise hele kampen, sagde Fox and Hounds-indehaver Jan Taulbjerg i går til Folkebladet.

Nej, det har jeg også svært ved at se.

Og det fremgår heller ikke fra myndighedernes eller regeringens side, hvorfor klokken 22 er et kardinalpunkt.

Eller hvorvidt der er evidens for øget smitterisiko, hvis der var åbent til eksempelvis klokken 23 i en branche, der i forvejen jo også er underlagt skrappe restriktioner om mundbind, afstand, håndsprit, forsamlingsantal, skiltning og opsyn.

Så netop her bør der være en vej, og den mindste udvidelse af åbningstiderne efter 31. oktober kunne være en håndsrækning til en hårdt ramt branche midt i en meget vanskelig tid og ville økonomisk gøre blot en lille positiv forskel for restauranter, barer og kultursteder.

Og i Herning ville restauratørerne kunne vise de resterende kampe og i det mindste få lidt omsætning ud af FC Midtjyllands første Champions League-eventyr.

Læs også
Standpunkt: Det er in at være ude