Sprogbrugen om danskeres udenlandske ægtefæller er ikke i orden

9. januar 2020, 15.12

Kim Pedersen Nyberg. Foto: Henrik Ole Jensen

ÆGTESKAB Jeg må ærligt indrømme, at jeg er ved at være godt træt af politikere og i særdeleshed det sprog, de bruger om danskeres udenlandske ægtefæller og fælles børn.

Kort før nytår sagde statsministeren i et interview indirekte, at danskeres udenlandske, ikke-vestlige ægtefæller og børn er potentielle terrorister, der vil omstyrte vores samfund. Og i denne uge fulgte Pia Kjærsgaard trop, efter at Danmarks Statistik har flyttet rundt på efterkommere af blandede ægteskaber, således at disse efterkommere ikke længere optræder som danskere, men som efterkommere af udlændinge. 400.000 personer har således flyttet plads i statistikken. Det fik Pia Kjærsgaard til at advarer om, at Danmark er blevet et farligt sted at være.

Skulle vi ikke lige spise brød til?

For det første: At omtale vores udenlandske ægtefæller, og de børn vi har med dem, som potentielle terrorister, der vil omstyrte samfundet, er det mest sygelige, jeg nogensinde har hørt. Vores ægtefæller er ikke kommet herop i den hensigt at omstyrte noget som helst. De er kommet herop, fordi den person, de har forelsket sig i og giftet sig med, bor her i landet. Desuden har statsministeren intet som helst bevis for sin påstand, og jeg vil derfor tillade mig at kalde hendes påstand for injurierende og i strid med straffeloven.

For det andet: Begrebet »ikke-vestlig« kan altså ikke isoleres til nogle få arabiske lande. De vestlige lande betegnes som EU/EØS-landene og Schweiz, Canada, USA, Australien og New Zealand. Resten af verden er ikke-vestlig. Hele Asien er dermed ikke-vestlig. Hele det afrikanske kontinent er ikke-vestlig. Hele Mellem- og Sydamerika er ikke-vestlig. Ja, selv Israel betegnes som ikke-vestlig.

Nuvel, det er et faktum, at der findes personer i dette land, som ikke kan finde ud af at indordne sig under vores samfundsmodel, og deres ophav kommer fra særligt lande i Mellemøsten og Nordafrika. Men det betyder ikke, at børn med en asiatisk mor og en dansk far eller en dansk mor og en argentinsk far opfører sig på samme måde.

For det tredje: De seneste 50 år er verden blevet mindre, folk forelsker sig på tværs af grænserne i hele verden. Således også i Danmark. Men jeg må simpelthen advare imod jargonen om, at blot fordi en person er udlænding, eller halvt udlænding/halvt dansk, så er personen også automatisk til fare for landets sikkerhed og orden. Så forsimplet er verden ikke.

Summa summarum: Kan vi ikke lige få kammertonen, tak? Den form for retorik, som statsministeren og Pia Kjærsgaard bruger, er simpelthen ikke i orden. Vores ægtefæller og børn udgør ingen fare for landets sikkerhed eller orden overhovedet. Så kom nu ned fra det træ og tal ordentligt. Det koster ikke noget.