Rådhuset er ikke fredet

Udgivet:17. november 2022, 12.58

Læsetid:2 minutter

Jacob Bach Jensen. Foto: Privatfoto

Af Jacob Bach Jensen. Blomstertoften 45 Herning

BUDGET Hold jer væk, der er ikke noget at hente her. Nærmest sådan lød det i avisen 8. november fra cheferne inde på rådhuset. Årsagen var, at flere landspolitikere vil til at spare på kommunernes administration og bureaukrati. Svaret var vel som forventet? Nej, vi mener bestemt ikke, at der kan spares mere hos os.

Ja, det skal de vel sige ... Jeg er nu knap så skråsikker. Jeg vil faktisk gerne have lov til at pege på nogle områder, der bør undersøges nærmere. Herning bruger for eksempel 55 millioner kroner mere end Silkeborg Kommune på IT-drift. Hvordan kan det mon være? Inde på rådhuset er der en afdeling kaldet Direktionens Stab. Den brugte i 2016 cirka 51,2 millioner kroner. Regnskabet for 2021 siger 62,8 millioner kroner. Altså en stigning på 11,6 millioner kroner på bare 5 år. Hvad er nu det for noget? Ja vi ved, at afdelingen har langt flere ledere og mellemledere end de andre forvaltninger. Måske man skulle kigge nærmere på det? Kommunikationsafdelingen havde i 2017 et budget på 2,4 millioner kroner. Året efter steg budgettet til 3 millioner kroner. Dette er en stigning på 25 procent. Jeg er faktisk fint tilfreds med den indsats, kommunikationsafdelingen leverede i 2017. Lad os komme tilbage til det niveau.

Lad os se på jobcentret. Her bruger Herning forholdsvis 3,7 millioner kroner mere end Vejle Kommune. Kan vi lære noget her, og kan vi tilmed spare nogle skattekroner?

Én ting er sikkert. Man får aldrig embedsmændene til at save i den gren, de selv sidder på. I stedet er der savet rigtigt meget i budgettet til vores skoler og plejehjem. Herning er faktisk en sand bundskraber, når det gælder om at prioritere penge til børn og ældre.

Vi bruger anden mindst i hele Danmark på skolerne og er kun et mulehår fra førstepladsen. Denne kedelige førsteplads kan snart være indenfor rækkevidde. Byrådet har nemlig just vedtaget, at der skal spares yderligere 10 millioner kroner på skolerne. For at sætte det lidt i perspektiv, så bruger Silkeborg 238 millioner kroner mere på deres skolevæsen. Ja, det er fremtiden, det gælder, eller?

Hvad så med de ældre? Ja, her er niveauet 382 millioner kroner højere i Silkeborg. Hold da op, tænk lige over det tal!

Derfor er min holdning også meget klar. Kære embedsmænd på rådhuset. I gør det godt, men det må ikke blive en sovepude, og man kan ikke bare melde hus forbi.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik lavet en såkaldt benchmarking mellem nogle kommuner, der ligner Herning. Det kunne for eksempel være Viborg, Silkeborg og Vejle. Så kunne vi undersøge og lære, hvem der har de bedste og mest effektive arbejdsgange.

Vi behøver jo ikke allesammen at opfinde den dybe tallerken. Intet er besluttet på forhånd og intet er fredet. Fokus må være på at bruge mindst på administration og bureaukrati. Herved kan vi måske afværge nogle af de mange besparelser, som Herning Byråd nu tromler frem med.

Indlæser debat