Valgdeltagelsen sætter sandsynligvis overraskende rekord

Stemmeprocenten til EP-valget er på 63,2 procent med en time igen af valgdagen, viser Ritzaus stikprøver

26. maj 2019, 20.20

Stemmestederne har haft flere gæster end normalt for et EP-valg. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

danmark Aldrig før har så mange danskere stemt ved et valg til Europa-Parlamentet.

Det viser Ritzaus stikprøver med stor sandsynlighed.

Stemmeprocenten i et udvalg af kommuner og valgsteder var på 63,2 procent klokken 19, hvor der stadig var en time tilbage af valgdagen.

Før i år var den højeste danske valgdeltagelse ved et EP-valg på 59,5 procent. Ved seneste EP-valg, i 2014, stemte 56,3 procent af de stemmeberettigede.

Målingen dækker over kommuner og valgsteder med 315.000 stemmeberettigede. Brevstemmer afgivet før valgdagen tæller med i opgørelserne.

Den sandsynlige valgrekord kommer bag på valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Jeg er dybt imponeret og faktisk også overrasket over de her tal. Det er imponerende at se, at danskerne har givet deres tid og opmærksomhed til EP-valget, siger Kasper Møller Hansen.

Han havde frygtet, at valget kunne drukne i mediernes dækning af det danske folketingsvalg, der finder sted 5. juni.

- Men den forudsigelse bliver gjort til skamme, og det er kun positivt, at danskerne har taget det så seriøst, siger valgforskeren.

Den høje valgdeltagelse er ikke kun et dansk fænomen. I flere lande fra Rumænien til Sverige tyder målinger på, at søndagen har budt på en højere stemmeprocent end i 2014.

- Det er første gang, vi ser en samlet europæisk valgdeltagelse som det her, så måske skal forklaringen ikke kun findes i Danmark, siger Kasper Møller Hansen.

Den høje stemmeprocent glæder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg har hele tiden tænkt, at når vi lagde det valg her og et folketingsvalg lidt efter, så var der virkelig politik på drengen. Og de to valg understøtter hinanden. Temaerne er også de samme mange af dem: klima, migration, hvad vi skal leve af.

- Svarene kan ikke findes alene i Folketingssalen, de skal også findes i Europa. Valgene klæder hinanden, og det vil glæde mig, hvis vi slår en rekord i aften, siger han til TV2 News.

I alt er der omkring 4,2 millioner stemmeberettigede vælgere til det danske EP-valg i år.

/ritzau/