Fra Lokalavisen: - Jeg kan godt være skrap

Nanna Provstgaard rådgiver privatkunder i Ringkjøbing Landbobank. Jobbet kombinerer interessen for tal og snak med mennesker

29. november 2019, 07.47

Nanna Provstgaard stammer fra Kloster ved Ringkøbing, og hun har læst i Aarhus. Det har dog hele tiden været planen at komme tættere på familien, så både privat og jobmæssigt er hun glad for at være i Ringkjøbing Landbobank i Vildbjerg. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG Engang - dengang »i gamle dage« - var der ikke bare en disk i en bank. Der var skranker fra væg til væg, og man kiggede ærefrygtigt ind på de travle folk, der sad i lokalet og arbejdede. Ved skranken sad to-tre kasserere og tog mod folks penge, eller hev stakke af pengesedler fra den bugnende kasse, talte de knitrende sedler i en fart, inden de blev skubbet over til kunden.

Gamle dage findes ikke mere, og selv om der er to diske i Ringkjøbing Landbobanks Vildbjerg-filial, er der store huller imellem dem og ved siden, og man kan bare gå ned i det fjerneste hjørne, hvor Nanna Provstgaard sidder som en af syv ansatte.

Snak ved disken

Hun har sin egen portefølje - som det hedder på banksprog - af privatkunder, men hun tager også imod, når kunderne kommer hen til skranken.

- Vi skiftes til at gå derop, og selv om jeg sidder længst væk fra skranken, er vi gode til at hjælpe hinanden. Jeg synes også, det er hyggeligt at få en snak med de kunder, der kommer herind, siger Nanna Provstgaard.

De kunder, der kommer ind uden at have aftalt et møde, kan have brug for at få hjælp med automaten, som er nutidens kasserer, der passer sit arbejde på rødstensfacaden i al slags vejr.

- Det kan også være, de skal have hjælp til at betale en regning, aflevere nogle papirer, eller bare snakke om noget, siger Nanna Provstgaard, som er 24 år gammel.

Låne-konvertering

Hun har arbejdet trekvart år i Vildbjerg-afdelingen, hvor hun passer kunderne for en kollega, der har barselsorlov.

- Kunderne kommer til møder her i banken, men der er også mange telefoner. Der er nok at se til, men jeg kan godt lide at have travlt. Jeg tager mig af den løbende kundepleje, og opgaverne er meget forskellige. Den seneste tid har der været mange lånekonverteringer, og jeg skal også hjælpe, hvis folk vil købe et hus. Jeg spænder bredt, når det har med kunders privatøkonomi at gøre, siger Nanna Provstgaard, som har taget en uddannelse, der både kan sigte mod at blive revisor, ejendomsmægler, ejendomsadministrator, arbejde med forsikring - og altså bank. Hun valgte det sidste.

- Det er kundekontakten og rådgivningen, jeg godt kan lide, og så er det interessant at arbejde med tal, siger Nanna Provstgaard.

Fagligheden

Nu sidder hun som ret ung og skal rådgive kunder, der måske har et hus til et par millioner kroner, to biler, tre børn og det løse, men det studser hun aldrig over, selv om hendes livssituation i sagens natur er noget anderledes.

- Jeg har min faglighed med mig, og i rygsækken er der er god uddannelse. Selv om mine kunder typisk er ældre end mig, så rådgiver jeg om noget, som de ikke selv har så stort kendskab til, siger Nanna Provstgaard.

Hendes rolle er naturligvis ikke kun at yde lån eller analysere, hvordan kunderne kan finde lidt flere penge i budgettet. Hun skal også tage telefonen, hvis en kunde ikke lever op til sine aftaler. Så er der overtræk på kontoen, uden Nanna Provstgaard har sagt god for det, så ringer hun.

- Jeg hader at være skrap, men hvis jeg bliver skrap, er der en grund til det, siger Nanna Provstgaard med et smil.

- Så tager jeg de professionelle briller på og giver en god begrundelse for, hvorfor jeg ikke mener, tingene er, som de skal være. Det gælder om at få kunden til at forstå det på en god måde, siger Nanna Provstgaard.

Under sin uddannelse som finansbachelor, havde hun længere praktikperioder, hvor hun vekslede mellem skolegang i Aarhus og bankarbejdet i Ringkøbing.

- Så gik jeg i skole mandag, tirsdag og onsdag, mens jeg torsdag og fredag arbejdede i banken. Det gav en løbende kontakt til praktikpladsen, hvor jeg kom rundt stiftede bekendtskab med alle de funktioner, der er i en bank, siger Nanna Provstgaard.

Nu er hendes funktion at være rådgiver for lokale privatkunder og kollega med fem andre uddannede bankfolk og en elev.

Hun har slået sig ned i Vildbjerg, og hun er blevet glad for byen, som hun ellers ikke kendte på forhånd.

- Når man arbejder i en by, bliver man hurtigt lokal, og min kæreste er meget lokalt engageret, så jeg har også lært mennesker at kende på den måde. I en by siger man »hej« til folk på gaden, også selv om man ikke kender dem, siger Nanna Provstgaard.

Privatkunderådgiveren

Nanna Provstgaard er 24 år gammel og privatkunderådgiver i Ringkjøbing Landbobank i Vildbjerg.

Hun stammer fra Kloster nær Ringkøbing, og inden hun begyndte sit praktikforløb i Landbobanken i sommeren 2017, læste hun en finansbachelor i Aarhus. Siden sin ansættelsen i banken, har hun været rundt i de forskellige afdelinger i hovedafdelingen i Ringkøbing, og i foråret begyndte hun i et barselsvikariat i Vildbjerg. Når vikariatet slutter til april, kan hun blive i afdelingen.

Nanna Provstgaard er flyttet til Vildbjerg, hvor hun bor med sin kæreste, som er souschef hos en købmand.

Når hun ikke er sammen med kæresten og sin vestjyske familie, som betyder meget for hende, har hun en del veninder i Vildbjerg, som hun kender fra studietid og arbejde. Desuden dyrker Nanna Provstgaard fitness.