Skud affyret i Lind, min onkel på en statue og drilleri af tyske biler

Det var uforglemmeligt, da Danmark vandt EM i fodbold - og der var masser af tossestreger forbundet med fejringen

Udgivet:26. juni 2017, 11.11

Læsetid:2 minutter

Ricardo og de danske spillere chokerede alle, da de løb med EM-sejren. Foto: ritzau

Kim Stoltenberg Hansen
Journalist| ksh@herningfolkeblad.dk

Fodboldjubilæum De helt store historiske øjeblikke kan man huske som i går, og EM-slutrunden i 1992 står lysende klart.

Jeg blev færdig på handelshøjskolen i de dage og var faktisk lidt skuffet, da mine forældre diskede op med en billet til EM-semifinalen mod Holland i gave.

I dag virker det tosset ikke at være jubel-taknemmelig, men dengang var det jo bare en flok danske badegæster, der havde lusket sig ufortjent med til en slutrunde, hvor de havde spillet middelmådigt. Og nu stod de til en kæmpe hollandsk øretæve, og så ville det jo blive en lang tur hjem, hvor man hellere ville have drukket øl med studiekammeraterne.

Det blev så til uforglemmelig tur til Sverige, en straffesparkssejr over Holland samt rigelige mængder af fællessang og bægerklang, som ikke lod studenter-fester noget efter.

Finalen fandt sted nogle dage senere under Roskilde-festivalen, så ligesom semifinalen blev den overværet med tusindvis af ellevilde danskere - og et ekstra krydderi bestående af tyske musikfans, der gik fra selvsikre til yderst slukørede. Jeg kan svagt gennem en tåge af for meget billig champagne huske, at vi kørte rundt i en indkøbsvogn i området og sang om at »Alles ist vorbei« og skrev tåbeligheder som »2-0 ist supergeil« og »Tor von Vilfort« i det velkendte og ildelugtende Roskilde-støv på alle de biler med tyske nummerplader, som vi kunne finde i området.

Koncerterne på festivalen blev skubbet lidt rundt, så man kunne følge med i kampen og sejrsjublen på TV. Der blev også hurtigt fremskaffet aviser om sejren. Her kunne jeg så måbende konstatere, at da man viste billeder fra jubelen i de danske byer, havde en af fotograferne fanget min gamle onkel stående øverst på en kæmpe rytterstatue midt inde i Aarhus, hvor han kådt stod og svingede med Dannebrog.

Og selv i lille Lind gik det amok. Det er vist første og eneste gang, at der er blevet affyret våben på Ydertoften, men den lokale jæger på stikvejen fejrede sejren med en salve op i luften.

På den orange scene på Roskilde var det også usædvanligt. Dengang var grungemusik den hotteste mode, og her var alle bands kendt for, at man meget hellere var sur og livstræt end smilende og festlig, så stor var forundringen, da de ellers så mutte gutter fra Pearl Jam roste landsholdet. Jeg mener også, at en af dem troppede op iklædt dansk landsholdstrøje og de gav en sprælsk sejrskoncert - det var stort for vores lille selvforståelse, at de verdensberømte amerikanere talte stolt og flot om det danske fodboldlandshold.

Læs også
Tonje Kjærgaard så EM-finalen i '92 med tyske landsholdsspillere Tonje Kjærgaard så EM-finalen i '92 med tyske landsholdsspillere
Læs også:
Tonje Kjærgaard så EM-finalen i '92 med tyske landsholdsspillere
Læs også
De bedste 490 kroner, jeg nogensinde har brugt De bedste 490 kroner, jeg nogensinde har brugt
Læs også:
De bedste 490 kroner, jeg nogensinde har brugt
Læs også
Guld-Glen glemmer aldrig sin studenteruge, der kulminerede med EM-triumf Guld-Glen glemmer aldrig sin studenteruge, der kulminerede med EM-triumf
Læs også:
Guld-Glen glemmer aldrig sin studenteruge, der kulminerede med EM-triumf
Læs også
Nostalgisk foto-serie fra EM-sejren i 1992 Nostalgisk foto-serie fra EM-sejren i 1992
Læs også:
Nostalgisk foto-serie fra EM-sejren i 1992