Standpunkt: Højhuse skaber naturligvis altid debat

20. februar 2020, 06.52

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

I Silkeborg bygger de det 70 meter høje Papirtårnet med ejerlejligheder ved siden af den gamle papirfabrik, hvor Herning Folkeblads søsteravis Midtjyllands Avis har til huse.

Netop Midtjyllands Avis har skrevet meget om byggeriet, for højhuse tiltrækker sig altid stor opmærksomhed - og mange meninger både for og imod.

I debatten i byen er Papirtårnet dog allerede blevet den lille. Aktuelt er det planerne om et andet højhusbyggeri, der skaber ivrig debat. Det er højere og større, og det har naboer tæt på.

Det er boligprojektet Fredensgård i centrum af Silkeborg med blandt andet et højhus på 78,5 meter, som har fået silkeborgenserne op af stolene - såvel tilhængere som modstandere.

Det er væltet ind med indsigelser og høringssvar, som er nået langt over 1000.

Højhuse skaber naturligvis altid debat. Fordi de er så markante i bybilledet, og fordi naboer bliver bekymrede for indkig, skygger og egne huse.

Her i byen husker du måske debatten og indsigelserne, da der i sin tid blev præsenteret planer om hotel og parkeringshus ved kongrescentret i Østergade. Vi har ikke hørt meget til det siden.

Der var også massive indsigelser mod et højhus på den gamle brandstationsgrund i Nygade. Protesterne fik byrådspolitikerne til at droppe højhusplanerne, og på grunden blev der i stedet bygget »Nis Petersens Gård« med boliger og Fællesbos hovedsæde.

Andre stærkt debatterede højhuse har også mødt modstand på forhånd. Eksempelvis højhusene på Grøndahlsvej og ved Thrigesvej, men der førte indsigelser fra naboerne ikke til færre etager.

Modsat gik det med boligtårnet Vista på Kousgaards Plads ved DGI-Huset. Det var oprindeligt præsenteret 75 meter højt, men endte på grund af naboprotester i 45 meter.

Uanset hvor meget man hylder byudvikling og ambitiøse byggeplaner, forstår jeg godt, at de nærmeste naboer til et højhus protesterer. Det, tror jeg, ville vi alle gøre, hvis det var lige i vores baghave, at der skulle bygges en tårnhøj bygning.

Der kommer helt sikkert også yderligere indsigelser og debat om højhusplanerne på den nuværende sygehusgrund i Herning. Et højhus er en markant del af kommunens plan for bydelen Herning+, når sygehuset flytter til Gødstrup. KPC har købt store dele af den enorme grund og ønsker at bygge højhuset i 78 meter og dermed 10 etager højere end det oprindelige oplæg.

Som man kunne læse i Herning Folkeblad 8. februar, synes flere naboer, at det er alt for højt og en dårlig idé.

Hvis der skal være et højhus, mener de, at kommunen bør tage hensyn til nuværende beboere i områderne rundt om sygehusgrunden og i stedet placere det, så generne kun rammer bydelens nye beboere, som dermed ved, hvad de flytter ind til, inden de køber bolig.

Jeg synes, det er et godt indspark, og politikerne skal have modspil og udfordres i så store projekter, inden de træffer endelige beslutninger. Det er netop ideen med den demokratiske proces med en høringsfase og muligheden for at komme med indsigelser.

Aktuelt kommer Herning+ i otte ugers høring efter byrådsmødet 3. marts, og der holdes borgermøde om planerne.

Så det er bare med at komme rettidigt på banen, hvis man vil forsøge at påvirke højhusprojektet eller andre dele af planerne for Herning+.

Læs også
Standpunkt: Hvor der er vilje, burde der også være en cykelsti