Regeringens 10 skraldespande er lige til skrot

28. maj 2020, 10.19

Karlo Brondbjerg. Foto: PR-foto

AFFALD Regeringen ønsker 10 fraktioner af affald ved din husstand. Jeg er enig i, at jo bedre vi sorterer vores affald, jo bedre er muligheden for at genanvende det, men maskiner er bedre til at sortere de tørre fraktioner som glas, metal, plast, papir og så videre. Derfor giver det ikke mening at bruge milliarder på at tvinge kommunerne til et ensartet system med mange skraldespande ved hver bolig. Skraldemændene vil få masser af arbejde med individuelle køreture af de mange små fraktioner, men det er også det eneste positive ved ordningen.

I teknik- og miljøudvalget i Herning har jeg fra starten af været fortaler for en forsøgsordning, hvor vi i Vildbjerg kun havde tre fraktioner; »alt det tørre« + »alt det våde« + »kemisk problemaffald«. En todelt skraldebil kunne klare al transport af affaldet, og fuldautomatiske sorteringsanlæg sorterede de fleste fraktioner, og det i en bedre sorteringskvalitet, end hvad mennesker gør ved husstanden.

Kommunerne skal have ensartede krav for levering af sorteret affald, men regeringen skal aldeles ikke blade sig i, hvordan målet nås. Christiansborg kan for eksempel definere 10 fraktioner, som alle kommuner skal levere til genanvendelse i en passende ensartet kvalitet.

Kommunerne skal have frihed til at vælge, hvordan de vil nå målet. Målet kan blandt andet nås ved at opstille 10 skraldespande ved hver husstand (kildesortering); eller målet kan nås ved at opstille en-to skraldespande ved hver husstand og efterfølgende sortere affaldet i fuldautomatiske sorteringsanlæg, så der opnås 10 fraktioner.

Lad kommunerne konkurrere på kvaliteten af sorteringen frem for på antallet af affaldsspande.

Læs også
Kommunens affaldsplan kan godt forenes med klimaudspil: Det bliver ikke billigere
+Abonnement