Bevar elevernes frie uddannelsesvalg

9. juni 2021, 10.30

Momme Mailund. Foto: Tom Laursen

ELEVTAL Er det rimeligt, at Herning skal betale for faldende elevtal på gymnasierne i de mindre byer i regionen? Og er det rimeligt at tvinge elever til at gå på et lille gymnasium, når de hellere vil gå på et stort gymnasium? Svaret er et rungende nej til begge spørgsmål.

Mandag 7. juni bragte flere medier historien om, at gymnasier i byer som Ringkøbing, Lemvig og Struer står til et fald i elevtallet på 15-25 procent frem til 2030.

Ifølge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil kan det true disse gymnasiers fremtidige eksistens, og ifølge ministeren har de store gymnasier i byerne skylden.

Ministeren foreslår derfor, at de små gymnasier sikres mindst tre klasser pr. årgang ved at tvinge nogle af eleverne fra for eksempel Herning Gymnasium til at tage deres ungdomsuddannelse på et mindre gymnasium.

Selvfølgelig er det prisværdigt, at regeringen vil holde fast i uddannelser i de mindre byer, men det er jo ikke Herning Gymnasiums skyld, at der er færre unge i for eksempel Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det grundlæggende problem er, at der samlet set bliver færre unge i regionen, og når pengene følger eleven, vil man med en tvangsflytning af elever reelt sende penge fra én by til en anden. Og regningen lander i Herning. Det er ikke rimeligt, at man skal skære ned og afskedige i Herning med den begrundelse, at pengene skal bruges i en anden by. I øvrigt er det næppe 10 eller 20 elever fra Herning, der er afgørende for, om gymnasierne i Ringkøbing eller Tarm kan klare sig økonomisk.

Tilsvarende er det heller ikke rimeligt for eksempel at tvinge elever i Videbæk til at gå i gymnasiet i Ringkøbing, hvis de hellere vil til Herning. Bevares, gymnasiet i Ringkøbing er et rigtig godt gymnasium, men det er Herning Gymnasium også - eksamensresultater og elevtrivsel ligger over landsgennemsnittet. Og som et stort gymnasium rummer Herning Gymnasium bare flere muligheder: Flere studieretninger, flere valgfag, flere elever at spejle sig i og et bredere netværk.

Nogle elever foretrækker et lille gymnasium, men mange har en fremtidsdrøm, der blandt andet går via Herning Gymnasium, og hvis man tvinger disse elever andre steder hen, eller der skabes usikkerhed om opfyldelse af drømmen, risikerer man, at eleverne mister lysten til uddannelse og enten helt falder fra eller ikke får det optimale ud af deres uddannelse. Det giver altså ingen mening at tvinge unge mennesker i en bestemt retning.

Så nej tak, fru undervisningsminister. Find en anden model til at hjælpe de mindre byer, men bevar elevernes frihed til at vælge den uddannelse og det uddannelsessted, de er motiverede for, uanset hvor den ligger - det skaber de bedste resultater.

Læs også

Indlæser debat...