Standpunkt: De bedste ønsker for Jyllands Park Zoo

19. maj 2020, 10.48

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Jeg læste i Folkebladet i går, at det på blot få uger nu er lykkedes for Jyllands Park Zoo i Haunstrup at indsamle 720.000 kroner.

Vi har løbende skrevet om, hvordan folk lokalt gerne vil hjælpe zoo, som er hårdt ramt af corona-krisen og må holde lukket i lang tid.

I Folkebladets igangværende temaserie »Lokal som aldrig før« har jeg blandt andet læst en sød historie om tre børn i Vildbjerg i alderen 7, 9 og 13 år, der sælger blomster og perler til fordel for zoo i Haunstrup. Sejt. Og om folk, der på sociale medier opretter støttegrupper med opfordring til at bakke op om indsamlingen.

Læs også
Børn sælger blomster for at hjælpe zoo
+Abonnement

Jeg håber inderligt, at det lykkes at få det skattede udflugtsmål til fortsat at bestå og på et tidspunkt atter blomstre. Så små som store igen kan tage ud og nyde en god dag sammen.

Jeg har i øvrigt stadig til gode at forstå, hvorfor de zoologiske haver ikke for længst har fået grønt lys til at åbne.

Når nu der er lukket op for eksempelvis stormagasiner, pubber, restauranter, kirker og efterskoler. Hvorfor skal de zoologiske haver med al den plads så stadig være lukket?

De fleste af dem besidder kæmpe udendørsarealer. Med masser af muligheder for at skabe afstand mellem gæsterne. Og for at sikre alle nødvendige forholdsregler.

Først måtte de åbne og nåede lige at købe varer hjem til åbningen og gæsterne. Så måtte de alligevel ikke. Og mistede endnu flere penge. Det er dæleme svært farvand at manøvrere i. For de mennesker, der har en forretning, medarbejdere, forpligtelser og en stor flok dyr at tage sig af. Men ingen indtægter.

I Jyllands Park Zoo må de altså måbende se til, mens så meget andet åbner. Imens bakker lokale borgere op med donationer til stedet, de holder af og ønsker bevaret. Jeg synes, det er rørende. Og stærkt.

Men nu er der så lige udfordringen med den skattemæssige side af sagen. Og hvorvidt staten også i denne særlige corona-situation skal hente skatteindtægter hjem, hvis private i form af donationer vil bidrage til, at kriseramte, tvangslukkede steder kan overleve.

Læs også
400.000 kroner på tre dage: Lokale donationer til Jyllands Park Zoo stikker af
+Abonnement

Som vi kunne fortælle i Folkebladet i går, lyder det i et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S) til Folketinget sådan: »en donation i form af et økonomisk penge-beløb, uden at der foreligger en modydelse, betragtes som udgangspunkt som en skattepligtig gave for modtageren«.

Det vil Venstres Marie Bjerre have lavet om. Hun mener, at donationer af denne type og grundet den aktuelle corona-situation skal være skattefrie for modtageren og heller ikke modregnes i statslige hjælpepakker.

Hun er bange for, at folk ikke vil støtte, hvis halvdelen af pengene går i statskassen.

Deri tror jeg, at hun har ret. Der er i forvejen undtagelser fra skattereglerne ved nogle typer indsamlinger og donationer.

Så det her må også kunne håndteres under en særregel. I denne aldeles særlige krisesituation, hvor mange regler og lovgivning ændres eller i en periode sættes ud af drift.

Der må kunne opstilles nogle skarpe kriterier og særregler for, hvordan det i visse tilfælde kan og skal foregå, uden at man risikerer at åbne et skattehul eller omgå reglerne om, at indtægter er skattepligtige.

Det koster Jyllands Park Zoo en halv million kroner om ugen i tabt omsætning at holde lukket.

Så der er hårdt brug for hver eneste krone og al tænkelig støtte.

Nu vil jeg skynde mig at købe nogle sæsonkort.

Læs også
Ugen på tryk: Uartig behandling af en hel branche
+Abonnement