Set fra altanen: Blæksprutter og kørelærerens Dorthe

3. oktober 2019, 14.39

MADVANER Det stikker helt af med alt det klima-halløj i disse uger på Folkebladet.

Jeg håber ikke, at du allerede er blevet træt af det, for vi er slet ikke færdige.

Jeg er således blevet pålagt at skrive en klumme om klimavenlige madvaner i denne uge.

Og der får jeg det altså lidt ligesom min ven Rasmus: Jeg vil egentlig helst bare have en ristet hotdog med det hele og en såkaldt congobajer som sidevogn.

Og så ikke mere pjat!

De skal ikke komme rendende med alt deres helse-halløj i min butik.

Men på den anden side har jeg da også en del holdninger til klimaet. Kan vi hjælpe til med at redde klimaet ved spisebordet derhjemme?

Ja, det kan vi i høj grad.

Og det er ikke svært.

Først og fremmest skal du købe noget, der er dansk. Det er nemt at se på pakken. Og du skal købe noget, som det er årstid for.

Lige nu er det sæson for asier, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porrer, pærer, radiser, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, spidskål, spinat, svampe, squash, valnødder og æbler, meddeler min nye bedste ven, »Klimaguiden«.

Kartofler, gulerødder og kål belaster næsten ikke klimaet, mens lammekød og oksekød er det værste.

Kål er et fantastisk produkt, som vi helt har glemt at spise herhjemme.

Derhjemme spiser vi kål i tide og utide, og jeg er blevet rigtig glad for det.

Jamen jeg mener det!

Jeg har derimod kun foragt til overs for salat, for jeg synes, at det er spild af tid at spise noget, der ikke mætter. Tid er meget mere end penge, og vi har ikke ret meget tilbage af det.

Kål derimod! Det er ikke bare stivnet vand ligesom salat.

Det har faktisk en foderværdi, og så smager det af noget.

Hvis vi en dag bliver tvunget til at undvære kød, så er »kålsalater«, som vi kalder dem, vejen frem.

De færreste kan helt undvære kød, og så er det jo værd at huske på, at grisekød kun belaster klimaet med en tredjedel i forhold til oksekød.

Endnu bedre er det med fisk - for slet ikke at snakke om muslinger!

Muslinger er supergodt! Det er ikke mere belastende for klimaet end æbler og pærer, som du plukker ude i haven. Og muslinger er superbilligt.

Pasta med muslinger burde alle spise en gang om ugen. Det er nemt at lave, og så smager det fantastisk.

Eller hvad med blæksprutter?

Jeg elsker blæksprutter! Det har jeg gjort, siden jeg var på interrail til det daværende Jugoslavien tilbage i start-1980’erne, inden verden gik af lave.

Blæksprutter var det mest eksotiske, jeg kunne finde på menukortet, og jeg prøvede da nok lidt at imponere kørelærerens Dorthe ved at bestille noget så vildt.

Uden held i øvrigt ...

Blæksprutter er herhjemme nærmest sådan et biprodukt, som fiskerne uheldigvis får i garnet, så det koster ingenting. Og belaster ikke klimaet.

Blæksprutter i risotto er en totalt genial ret. Det er sådan noget, der er hofret i restauranterne sydpå, men herhjemme glemmer vi at spise det.

Sikkert fordi vi ikke lige ved, hvordan man laver det.

Men det er sådan set bare at svitse nogle løg, hælde bouillon på, smide ris og blæksprutter i og vente et kvarter. Voila!