Store forventninger til vaccinepas

Dansk Erhverv jubler over snarligt vaccinepas, som kan åbne for udlandsrejser

9. januar 2021, 12.34

Sundhedsministeriet er på vej med et vaccinepas, som kan bruges, hvis man skal ud at rejse. Foto: Peter Nicholls/Reuters

CORONA Det vækker glæde hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, at regeringen nu melder ud, at et corona-vaccinepas allerede bliver en realitet i starten af 2021. Det skal blandt andet hjælpe rejsende danskere. Det er derfor vigtigt, der fra politisk side arbejdes for at sikre, at passet bliver internationalt gangbart, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Passet, der dokumenterer, at man er blevet vaccineret mod covid-19, bliver rullet ud i løbet af 2021’s første måned. Det bekræfter Sundheds- og Ældreministeriet.

- Formålet med et dansk vaccinepas er at sikre, at man som borger på enkel og sikker vis kan dokumentere, at man er blevet vaccineret, for eksempel hvis man skal til udlandet, og der stilles krav om dokumentation, skriver ministeriet i et skriftligt svar til TV 2.

Brian Mikkelsen kalder det for en virkelig god nyhed.

- Det er mere end ét stort skridt mod noget, der minder om normale tilstande. I første omgang retter vaccinepasset mod udlandsrejser, og derfor er det vigtigt, at det sikres, at andre lande følger med, så passet kan bruges til at rejse til så mange lande, som det overhovedet er muligt. På sigt skal der naturligvis også ses på rejserestriktionerne, således at de bliver lempet i takt med, at flere får vaccinen, siger han.

Nøglen til dansk genåbning

Brian Mikkelsen tilføjer, at et vaccinepas også bliver vigtigt, når der igen for eksempel skal være sportsbegivenheder, kulturarrangementer og andre steder, hvor mange mennesker skal samles for at få en fælles oplevelse.

Der er i første omgang lagt op til en print-selv-løsning for borgerne. På sigt er planerne, at vaccinepasset bliver digitalt. Dansk Erhverv har længe foreslået og arbejdet for netop et digitalt vaccinepas.

- Det er godt med denne første løsning, men det er klart, at vi har brug for en digital løsning. Danskerne er i høj grad klar til den slags digitale løsninger, og det vil gøre genåbningen mere smidig, og få den til at ske hurtigere, siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen understreger, at et digitalt vaccinepas også bør indeholde mulighed for at gøre brug af et dugfrisk, negativt testsvar, så de personer, der enten endnu ikke er blevet vaccineret eller ikke ønsker at bliver det, også kan gøre brug af passet.

Sød musik

DR har talt med både fly- og festivalbranchen, og det nye pas og naturligvis også sød musik i deres ører.

Michael Svane er branchedirektør for Dansk Industri Transport og arbejder til dagligt med flybranchen. Han oplyser, at passet efterspurgt blandt mange virksomheder.

- Et vaccinationspas er vejen til, at vi kan lægge restriktionerne bag os og i langt højere grad komme ud og flyve, siger han.

Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live, er også glad for udsigten til et vaccinepas. Dansk Live repræsenterer danske festivaler og spillesteder.

- Jeg tror, mange festivaler vil bruge det, fordi det kan være med til at sikre, at der ikke sker smitteudbrud ved gennemførslen, siger han.

Han fortæller, at en kombination af hurtigtest, vaccinepas eller dokumentation for, at man har antistoffer efter et sygdomsforløb, skal være med til at give coronafri festivaler til sommer.