Tidlig pension er en rettighed, som folk gør sig fortjent til

12. januar 2022, 10.56

Mogens Jensen. Foto: PR-foto

TRYGHED Fra årsskiftet er de første danskere begyndt at gå tidligt på pension. Det drejer som om mennesker, som har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år, og som nu får mulighed for at trække sig værdigt tilbage, før de er slidt helt ned. Det er noget, Socialdemokratiet har kæmpet for længe.

På landsplan kan knap 11.000 danskere gå på tidlig pension i løbet af 2022. Alene i Herning Kommune drejer det sig om 220 personer. I Ringkøbing-Skjern er det 130, i Ikast-Brande 118, og i Holstebro er tallet 165 personer. Det er tal, der gør mig både glad og stolt. For de vidner om, at politik faktisk gør en forskel. Bag hvert tal gemmer sig et rigtigt menneske, som har knoklet i mange, hårde år, og som nu har fået bedre mulighed for en værdig tilbagetrækning. Alle fortjener en god pensionstilværelse - også håndværkere, SOSU’ere og slagteriarbejdere. Tidlig pension er derfor en ny rettighed, som ikke kun styrker trygheden for den enkelte. Den skaber også større retfærdighed i samfundet.

Derfor gør det mig mildest talt også forarget, at flere blå partier vil afskaffe Arne-pensionen. Senest har Søren Pape kaldt det for en »forkert« ordning, som giver mennesker mulighed for at gå på pension for »andre menneskers penge«, selvom de ikke er nedslidte. De borgerlige partier glemmer, at der er tale om mennesker, som har været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år, har betalt deres skat gennem mange år og været med til at finansiere, at andre har fået en lang uddannelse.

De borgerlige bør samtidig skæve til de seneste tal, der viser, at Arne-pensionen netop er for dem, der har haft de mest slidsomme arbejdsliv. Relativt flest håndværkere og slagteriarbejdere har fået ret til at gå på tidlig pension i 2022, ligesom mange SOSU’er, butiksansatte og industriarbejdere har fået tilkendt tidlig pension. Det er faggrupper, som har knoklet siden en ung alder.

En del af dem, der får tilkendt pension, går af med det samme. Andre gemmer den til senere. Det vigtigste er, at tusindvis af danskere har vished om, at de kan trække sig, hvis knæene eller ryggen siger stop. Den tryghed fortjener de.

Indlæser debat