Søforklaringer om affaldsbeholdere: Hvem skal betale regningen?

18. marts 2021, 13.38

Jacob Bach Jensen. Foto: Privatfoto

SKRALD Det er næppe forbigået manges opmærksomhed, at alle husstande har fået nye skraldespande. Det har vi, fordi Folketinget har vedtaget en national affaldsplan. Denne tilsiger, at vi skal til at genanvende meget mere af vores affald. Det, synes jeg, er helt fint. Det, der er stærkt kritisabelt, er det elendige forarbejde, man har lavet her i Herning. Vi kan nemlig konstatere, at ordningen ikke er godt nok afprøvet, og det vil koste millioner at rette op på dette. I Herning Folkeblad 15. marts udtaler Venstres Joan Hansen, at »Borgerne skal dog ikke frygte for ekstra udgifter, for Herning Kommune dækker de ekstra omkostninger i sit driftsbudget«. Sikke da noget sludder. Kommunens penge kommer da netop fra borgerne. Sagens rette sammenhæng er da også, at det er forbrugerne, der kommer til at betale hver en krone i form af de takster, vi betaler over ejendomsskatten/huslejen.

Jeg har altid haft den holdning, at store investeringer skal testes grundigt på forhånd. Allerhelst bør tingene afprøves i en repræsentativ gruppe.

Et medlem af teknik- og miljøudvalget har skrevet følgende til mig: »Du burde da om nogen også vide, at sorteringen er testet i Vildbjerg, der bor jeres gruppeformand da mig bekendt«. Jeg har efterfølgende undersøgt denne påstand. Fakta er, at de nye skraldespande ikke er blevet afprøvet i Vildbjerg. Det, der er op og ned i den sag, er, at man tilbage i 2017 gennemførte et forsøg, hvor 500 husstandene skulle sortere affaldet - men kun i to fraktioner »tørt eller vådt«. Man har altså ikke testet ruminddelingen og størrelsen på de 62.000 nye skraldespande.

Byrådet har godkendt, hvordan man skal sortere. Herefter skulle teknik- og miljøudvalget så tage stilling til beholdernes udformning. Teknik- og miljøudvalget gennemførte så et udbud, og 8. juni 2020 fandt de så vinderen.

Desværre oplever rigtigt mange, at beholderne til metal, plast og kartoner er alt for små. Det er jo for sent nu, hvor beholderne er produceret. Vi må konstatere, at det er nødvendigt at stå og trykke alt sammen og lægge det præcist i beholderen. Det, synes jeg ikke, er optimalt. Er det virkelig det, man vil byde de ældre og alle dem med leddegigt?

Panikløsningen bliver, at man øger antallet af årlige tømninger fra 13 til 17. Jeg tvivler på, at det er noget, der kan mærkes - men det kan det så sandelig på pengepungen. For selvom man ikke vil indrømme det, så betyder det her en takststigning. For det første skal vi jo huske, at taksten blev sat op her fra nytår, men man besluttede samtidigt at køre med et underskud på fire millioner kroner. Det kan man jo kun gøre i en kort periode, så der venter desværre en permanent ekstraregning på fire millioner kroner. Hertil kommer så ekstraregningen på de fire ekstra tømninger om året. Pris 3,5 millioner kroner. Hertil må så forventes en udgift på en millioner kroner til indkøb af 2000 større beholdere. Så jeg er helt uenig i udvalgsformandens udtalelser om, at vi ikke skal frygte nogen ekstra regning.

Der må sandelig sidde nogen med røde ører i teknik- og miljøudvalget. Søforklaringer er der nok af. Det havde klædt det kære udvalg, hvis de var kommet med en undskyldning for alt det besvær og alle de penge, det kommer til at koste os. Vi ved da godt, hvem der kommer til at betale regningen.

Læs også
Ekstra affaldstømning i Herning koster 3,5 millioner: Men borgerne skal ikke frygte ekstra udgifter