Lille Holmgård Håndbryg ser dagens lys: Her kan du brygge øl til din egen fest

Egentlig begyndte det med frugtvin af bær fra egen have - nu er det blevet til ølbrygning

Udgivet:12. august 2022, 11.45

Læsetid:3 minutter

Alan Larsen og Simon Sand Larsen ved siden af deres ølbrygnings-udstyr. Foto: Mette Christensen

GRØNBJERG Hvis du skal holde fest - om det er bryllup, fødselsdag, personalefest, vejfest eller andre mærkedage, der skal fejres - har du nu mulighed for, at gæsterne kan nyde dit eget øl. Enten serveret fra fadølsanlæg eller på flasker med din eget mærkat på.

Det er Simon Sand Larsen og Alan Larsen, indehaver af Lille Holmgård Håndbryg på Spaabækvej i Grønbjerg, der har søsat initiativet.

- Vi har gjort det muligt, at interesserede kan komme til Lille Holmgård og brygge øl til deres kommende fest. Under kyndig vejledning kan de brygge to til seks forskellige fadøl på vores anlæg med vejledning fra os til hele processen, fortæller Alan Larsen på 57 år, suppleret af sønnen Simon Sand Larsen på 26 år.

- Efter brygdag står deres øl og gærer i fire uger hos os. Derefter sørger vi for, at det kommer på fade, så det er klar til deres fest. På festdagen kommer vi med deres øl, og installerer det på vores fadølsanlæg. Det er en stor fornøjelse, at servere sit eget håndbryggede øl til sin egen fest.

Det begyndte med frugtvin

- Efter at vi i flere år havde dyrket håndbryg og det gode øl som en hobby, blev vores gårdbryggeri for få måneder siden til virkelighed. Vi brænder for at udbrede kendskabet til godt håndbrygget øl gennem kurser og foredrag, siger Alan Larsen, der er tidligere efterskoleforstander på Brejninggaard Efterskole og nu har sit eget firma, der laver naturvejledning.

Simon Sand Larsen er uddannet maskinmester og er i øjeblikket i praktik som ølbrygnings-lærer på Silkeborg Højskole.

Egentlig begyndte det hele med frugtvin. Alan Larsen og Simon Sand Larsen havde mange solbær i haven, og de besluttede sig for at prøve kræfter med frugtvin. Det er dog kun ganske kort tid om året, man kan brygge frugtvin, og snart blev deres interesse vendt mod ølbrygning.

Rollerne blev byttet rundt

- Jeg flyttede til Aarhus for at læse til maskinmester. Da medbragte jeg lidt udstyr og på det kollegium, jeg boede på, stiftede vi et ølbrygningslav - Otto Mønsteds Kollegium Øl Brygger Laug. Vi bryggede et par gange, men så tog jeg udstyret med hjem til Grønbjerg, fortæller Simon Sand Larsen.

- Så var det pludselig omvendt. Hvor det var far, der havde lært mig noget om at brygge frugtvin, så var det mig, der kunne lære fra mig nu. Jeg har læst en masse bøger, prøvet mig frem, og jeg er medlem af en del fora på nettet om ølbrygning.

Simon Sand Larsens store interesse er den tekniske den og den maskinmæssige del bag ølbrygning.

Helt høje over første øl

Det er ofte Alan Larsen, der har tovholder-delen på Lille Holmgård Håndbrygs kurser.

- På vores brygkurser lærer deltagerne at brygge øl helt fra bunden af. Vi kværner selv malten, som vi bruger til vores egne opskrifter. Det første øl, vi lavede, var en kölsch, det var virkelig en god øl. Vi var helt høje over, hvor godt det smagte. Jeg ved ikke, hvor godt det ville smage, hvis vi smagte det i dag, lyder det grinende fra Alan Larsen.

Det er Simon Sand Larsen, der holder styr på opskrifterne, som gang på gang bliver justeret, indtil smagen sidder lige i skabet.

Hvad der begyndte med lidt frugtvin er nu blevet til et ølbryggeri med udstyr for 60.000 kroner. Men drømmene slutter ikke her.

- Vi håber da på, at vi kan udvide med tiden. Og det tror jeg da også på er muligt, siger Simon Sand Larsen.

Simon Sand Larsen (med brunt forklæde) i gang med at undervise deltagerne i ølbrygningens ædle kunst. Foto: Mette Christensen
Allan Larsen (t.h.) holde øje med, at kursusdeltagerne får den rette mængde af de forskellige ingredienser. Foto: Mette Christensen
Råvarerne står på Simon Sand Larsens tidligere børneværelse. Her bliver de opbevaret i store kasser med låg og i mørke. Foto: Mette Christensen
Hvad er Kölsch-øl?

I ale-familien finder vi kölsch-øl, som stammer fra den tyske by Köln, hvor den specielle øl har en lang tradition.

Faktisk er det bestemt, at kölsch-øl kun må produceres i Köln - ligesom visse vine kun må produceres i bestemte regioner.

Kilde: bottleandcan.dk/specialoel/kolsch

Indlæser debat

Mest læste

Videbæk

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere