2020 blev året, hvor forskning blev hele verdens håb

7. januar 2021, 13.55

Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Steen Brogaard

VIDENSKAB Selvom den kan være svær at få øje på bag et gråt skydække, så bliver solen lidt længere oppe for hver dag, der går. Endelig går vi mod lysere tider.

På samme måde kan alvoren, vi stadig står i, formørke hverdagen. Danmark og resten af verden befinder sig i en pandemi, som har vendt bunden i vejret på alt. Og det kan være svært at bevare optimismen og troen på, at vi på et tidspunkt kan vende tilbage til den hverdag, som vi engang havde. Men lyset er forude - takket være forskningen.

Det har været fascinerende at se, hvordan forskere i Danmark og i resten af verden har smidt, hvad de har i hænderne og kastet sig ind i kampen for at finde løsninger på, hvordan vi kommer bedst ud af en krise, verden ikke har set magen til i 100 år.

Hele verden hylder de forskere, der har banet vejen for en vaccine mod corona. Det giver håb. Og det er vel egentlig essensen i meget af det, forskningen kan.

I mørke og svære tider giver forskningen os håb. Håb om at blive klogere. Håb om at finde nye våben at sætte ind mod pandemien.

For at citere statsministeren i hendes nytårstale: »Længe leve forskningen og samarbejdet mellem det offentlige og det private. Længe leve videnskaben.«

Når jeg ser frem mod det nye år, ser det ikke blot mere lyst ud, som vaccinerne rulles ud. Det ser også mere grønt ud.

Med støtte fra samtlige af Folketingets partier skruer regeringen i år endnu højere op for den grønne forskning. Det gør vi i en klar erkendelse af, at vi ikke kommer i mål med vores klimamålsætning uden hjælp fra forskningen. Også her skal vi have hjælp fra forskningen til at løse en global samfundsudfordring i forskningen.

Men det er ikke nok »bare« at sætte endnu flere penge af til grøn forskning. Derfor har regeringen lanceret en grøn forskningsstrategi. Strategien går kort sagt ud på, at vi i højere grad sætter retning på brugen af de grønne forskningsmidler. Vi skal bruge dem der, hvor de bedst kan bidrage med at få os i mål med den grønne omstilling. Samtidig styrker vi samspillet mellem forskere, virksomheder og myndigheder, så forskningen kan komme hurtigt ud at virke.

Det er klart for alle, at vi har mange samfundsudfordringer, der skal løses. Corona og klimaudfordringerne er blandt de største. Men sikkert er det, at det er forskningen, der skal hjælpe os med at komme med løsninger. Og dermed bidrage til en lysere tid.