Byrådet kan bevare store bededag som fridag - helt lovligt

Udgivet:15. marts 2023, 09.39

Læsetid:1 minut

Erling Præstekjær. Foto: PR-foto

Af Erling Præstekjær byrådsmedlem i Herning Kommune for Dansk Folkeparti

HELLIGDAG Peter Langborg skriver i Herning Folkeblad, at Dansk Folkeparti vil have byrådet til at omgå loven. Baggrunden er, at vi har stillet et forslag på næste byrådsmøde om, at Herning skal bevare store bededag som fridag for kommunalt ansatte og skolebørn. Det mener Peter Langborg er ulovligt, fordi et flertal i Folketinget jo har besluttet, at store bededag skal afskaffes. Selv om langt de fleste danskere er imod.

Jeg kan berolige Peter Langborg med, at vi ikke ønsker, at kommunen skal begå ulovligheder. Selvfølgelig har byrådet lov at beslutte, at kommunens ansatte og skoleelever kan holde en fridag. Spørgsmål om bevilling af penge til kommunalt ansatte og beslutninger om skolefri er et kommunalt anliggende. Så at bringe forslaget op i byrådet er både demokratisk og lovligt.

Skulle Peter Langborg stadig være i tvivl, kan han jo kigge på de kommuner, hvor der er skolefri den 1. maj.

Er det så rimeligt, at kommunens ansatte skal holde fri, når privatansatte må tage på arbejde? Vi havde selvfølgelig helst set, at store bededag var blevet bevaret for alle danskere. Store bededag har været en helligdag i 336 år, og både fagbevægelsen, folkekirken og et stort flertal i befolkningen er imod at afskaffe den. Mere end 400.000 danskere har indtil videre skrevet under på initiativet: bevarstorebededag.dk.

Men når regeringen og et lille folketingsflertal vælger at trodse det store flertal, så må vi som lokalpolitikere benytte de muligheder, vi har. Uden at omgå loven.

Indlæser debat