Besparelser rammer også kulturen: Udsigt til store besparelser på Team Teatret

Som en del af budgetforliget skal kultur- og fritidsudvalget i Herning Kommune spare 2,5 millioner kroner om året. Nu har udvalget besluttet, hvordan besparelserne skal føres ud i livet

Udgivet:25. november 2022, 18.46

Læsetid:2 minutter

Team Teatret - med Dorthe Bebe i spidsen - kan se frem til en kommunal besparelse på en halv million kroner. Foto: Tom Laursen

2 måneder siden

HERNING I forbindelse med Herning Kommunes budgetforlig blev de politiske fagudvalg pålagt at gennemføre en række besparelser. For kultur- og fritidsudvalget handler det om 2,5 millioner kroner, når besparelserne er fuldt gennemført i 2024.

Udvalget har holdt møde i denne uge og besluttet, hvordan besparelserne skal føres ud i livet.

Ud over de besparelser, der er besluttet i budgetforliget, har udvalget også truffet beslutning om omprioriteringer, så de samlede besparelser er på 3,2 millioner kroner.

- Det er en hård omgang, for det er aldrig sjovt at skrue ned for noget godt. Men det er en del af opgaven, og selvfølgelig skal kultur- og fritidsområdet også bidrage i den situation, vi er i, siger formand for udvalget, Johs. Poulsen, (R).

Kulturområdet rammes hårdt

Besparelserne rammer bredt på udvalgets område, hvor både idrætten, fritidsområdet, bibliotekerne og kulturområdet kommer til at holde for.

Kulturområdet bliver forholdsmæssigt hårdest beskåret, og særligt Team Teatret kommer til at holde for. Teatret vil fra 2025 få reduceret dets kommunale tilskud med 550.000 kr. Men også Heart, Herning Musikskole, aftenskolerne, talentindsatsen og driften af Historiens Hus bliver ramt af besparelser.

På idrætsområdet skæres der i fremskrivningsprocenten til de selvejende haller, på driften af de grønne områder, lokaletilskudskonti og tilskuddet til Herning idrætsråd. Og så skal friluftsbadet i Aulum fremover drives for samme budget som sammenlignelige anlæg.

Meget konkrete besparelser

På bibliotekerne spares der på arrangementer og kommunikation, og så omlægges Makers Space- indsatsen, som er et teknologi-eksperimentarium.

- Vi har besluttet at være ret konkrete i vores besparelser i stedet for at køre ud med en grønthøster og beskære alle lige meget. Vi er bevidste om, at det selvfølgelig har en konsekvens, men sådan er det, når vi skal spare penge. Jeg er glad for, at det er et enigt udvalg, der står bag de besluttede besparelser, siger Johs. Poulsen.

De konkrete besparelser

Kulturområdet

Team Teatret, 550.000 kroner

Heart, 200.000 kroner

Herning Musikskole, 200.000 kroner

Historiens Hus, driftsbesparelse, 85.000 kroner

Aftenskolerne, 150.000 kroner

Reduktion af talentindsats, 300.000 kroner

Idræt og fritid

Reduktion af fremskrivningsprocent på selvejende haller, 600.000 kroner

Lokaletilskudskonti, 250.000 kroner

Aulum Friluftsbad, 70.000 kroner

Driften af de grønne områder, 100.000 kroner

Herning Idrætsråd, 50.000 kroner

Bibliotekerne

Omdisponering af MakerSpace indsatsen, 500.000 kroner

Tilpasning af arrangementskontoen, 100.000 kroner

Tilpasning af kommunikationsindsats, 50.000 kroner

Indlæser debat