Syv Herning-projekter med lokale jobmuligheder

Mange renoveringer i Herning kan skabe lærepladser og beskæftigelse

Udgivet:07. maj 2022, 07.59

Læsetid:3 minutter

Fællesbos afdeling på Valdemarsvej og Thyrasvej på Holtbjerg er den første af syv afdelinger, det almene bolig­selskab skal renovere inden for de næste år. Foto: Tom Laursen

BYGGERI I de kommende år skal Fællesbo renovere næsten 2000 boliger i Herning by. Der bliver oprettet syv store byggepladser, og der bliver behov for masser af god arbejdskraft. Fællesbo vil derfor udnytte muligheden og give beboerne fra blandt andet Fællesbos boligområder en chance for at få en læreplads eller en anden form for beskæftigelse.

Carina Sohnemann, leder af den boligsociale indsats »Plads til Forskel« og projektleder Camilla Bjørn fra Fællesbos projektafdeling arbejder derfor nu tæt sammen med blandt andet Bygherreforeningen, social- og beskæftigelsesindsatsen ved Herning kommune og Herningholm Erhvervsskole. Helt konkret har parterne indgået 2021-aftalen »Vision for jobskabelse i forbindelse med større renoveringssager 2021-2030«.

Aftalen forpligter parterne til at indgå i et samarbejde om at skabe lærepladser og oprette tiltag, der vil fremme den lokale beskæftigelse i Fællesbos kommende store renoveringssager.

Mange lærlinge

Når almene boligorganisationer renoverer og modtager støtte fra Landsbyggefonden, skal 14 procent af håndværkerne være lærlinge. Det blev besluttet i den boligpolitiske aftale, som blev indgået i Folketinget i 2020.

Dertil kommer det store sociale potentiale for at sikre beskæftigelse af ledige på byggesagerne.

14 procent lærlinge på en byggeplads - det lyder flot, men Camilla Bjørn og Carina Sohnemann er godt klar over, at de ikke bare kommer af sig selv. Det var derfor helt naturligt at kaste sig ud i projektet og undersøge, hvordan man egentligt får sådan et scenarie til at lykkes.

- Det er jo et utroligt spændende projekt, og det er en opgave, der falder os naturlig at gribe og løse i fællesskab med dygtige og engagerende samarbejdspartnere, fortæller Camilla Bjørn og uddyber:

- Udover at opfylde de politiske mål, så har Fællesbo også et stort ønske om at agere social bæredygtigt, tage et lokalt samfundsansvar og understøtte tiltrækning af arbejdskraft til byggefagene.

Mangel på faglærte

Bygherreforeningen har været en stor drivkraft i projektet. Ifølge Danske Regioners prognose vil der alene i 2025 mangle omkring 17.000 faglærte i byggebranchen. Bygherreforeningen tog derfor i 2019 initiativ til Byg Med Unge Alliancen. Byg Med Unge Alliancen støtter bygherrerne i, at der kommer flere lærepladser på de store byggeprojekter, og at der dermed bliver uddannet flere faglærte i byggeriet.

Det sker blandt andet ved, at de erfaringer og værktøjer, som Byg Med Unge Alliancen har opsamlet og udarbejdet igennem de sidste par år, bliver taget i anvendelse og udviklet.

En anden væsentlig aktør i samarbejdet er den boligsociale indsats Plads til Forskel, som spiller en aktiv rolle i rekrutteringen af lokale til byggeriet.

Leder for Plads til Forskel, Carina Sohnemann, glæder sig til samarbejdet:

- I Plads til Forskel arbejder vi jo med at støtte de unge og voksne i boligområderne, som af forskellige årsager ikke har fodfæste på arbejdsmarkedet. Vi har kontakten til beboerne og har kendskab til deres behov, ønsker og eventuelle udfordringer.

Startprojekt til 300 millioner

I hver byggesag oprettes en opfølgningsgruppe med medarbejdere fra Herning Kommunes beskæftigelses- og uddannelsesområde, en repræsentant fra entreprenøren og en projektleder og en boligsocial medarbejder fra Fællesbo. I fællesskab skal denne gruppe finde relevante opgaver og matche dem med beboerne fra området.

Det første projekt, hvor samarbejdet skal prøves af, er Valdemarsvej/Thyrasvej med en samlet entreprisesum på over 300 millioner kroner. Flere følger i de kommende år, hvor syv store byggesager i Fællesbo er under projektering.

Indlæser debat