Bornholm er favoritten

Flyrejse til Danmarks femtestørste ø med hotelophold, pension og udflugter. Vælg mellem fire- eller femdags ture i maj og augustAf Lone Henningsen lgh@mediehusenemidtjylland.dk

18. januar 2020, 06.03

Bornholm er en god blanding af hele norden, så landskabet her ser nok mere norsk end dansk ud.

Med de idylliske gader og huse, de smukke hvide strande, det særegne sprog og de forrevne klipper, kan man vel egentlig godt kalde Bornholm eksotisk? I hvert fald ligner den dejlige ø i Østersøen ikke i udpræget grad resten af Danmark. Bornholm er en klar favorit blandt både danskere og udlændinge og det faktum, at den hyggelige ø også har flere solskinstimer end resten af landet, gør vel heller ikke noget?

Rejsebureauet Bornholm-med fly har, som man næsten kan høre, specialiseret sig i ture til Bornholm med direkte flyafgang fra Karup til Rønne. Flytiden er en time og 10 minutter og værsgo, så lander du i Rønne. Vi har to firedagesture 21.-24. maj og 13.-16. august og to femdagesture, som løber 17.-21. maj og 9.-13. august.

Programmet er fælles for alle rejserne med ophold på det dejlige Hotel Abildgaard i Sandkaas. Her har vi »All Inklusive Light«, hvilket betyder stor morgenbuffet, kaffe, te og juice hele dagen, aftenbuffet med skiftende tema samt drikkevarer (øl, vin og sodavand) ad libitum fra klokken 18 til 21.

Der er to udflugter inkluderet i prisen og yderligere to, som man kan tilkøbe hjemmefra, hvis man har lyst til det.

Byvandring i Rønne

Den første udflugt, som er inkluderet, er en byvandring i Rønne. Vi kører direkte til centrum fra lufthavnen og tager en vandretur i den gamle bymidte i selskab med en lokalguide.

Kvarteret her er utrolig hyggeligt med gamle huse og brostensbelagte gader, hvor også de gamle gaslamper har beholdt deres plads. De mange tidligere købmandsgårde vidner om spændende historier fra dengang tovværket lugtede af tjære, og sejlskibene dominerede havnebilledet.

Vi kommer forbi Rønne Teater samt den smukke Sct. Nicolai Kirke, der hæver sig over indsejlingen til byen. Også den gamle Erichsens gård med den fredfyldte have er vi inde at se sammen med Hjorts fabrik, der i dag er et keramikmuseum med arbejdende værksted.

Den store øtur

På denne heldagstur, som også er inkluderet, oplever vi det bedste af øen. Vi har en dygtig lokalguide med til at fortælle og vise rundt.

Første stop er Hammerhus, Nordeuropas største borgruin, som opførtes i 1200-tallet for at befæste den magt over øen, som ærkebiskoppen af Lund havde fået. De følgende godt 500 år var Hammershus hovedsæde for øens skiftende magthavere, og i 1743 opgav den danske konge endeligt borgen.

Turen fortsætter af den østlige kyststrækning med bølgende landskaber og hyggelige fiskerbyer til Gudhjem, hvor vi også spiser frokost på en hyggelig fiskerestaurant. Også Østerlars rundkirke, Dueodde samt Danmarks østligste købstad, Svaneke, er på programmet denne dag.

Ekstra udflugter

Det offentlige bussystem fungerer fint på Bornholm, så vil du ud og opleve noget på egen hånd, vil det klart være en mulighed at tage med bussen. Ellers er der fine vandreruter fra hotellet til eksempelvis Allinge.

Du kan også tilmelde dig de to ekstra udflugter, som tilbydes:

Heldagstur til Bisonskoven samt Ekkodalen, hvor vi spiser en enkelt tartelet, som til gengæld er kæmpestor ... og god. Herfra afhentes vi i hestevogn og kører rundt i den smukke skov Almindingen. Rundturen er på 12,5 kilometer og undervejs passeres Rømers minde, Rokkestenen og Rytterknægten. Inden turen går tilbage, nyder vi vores medbragte kage og kaffe. Turen her koster 545 kroner inklusive frokost samt eftermiddagskaffe.

Imponerende granitbrud

Det er også muligt en formiddag at opleve det storslåede Vang-granitbrud. De fleste forbinder Bornholm med netop granit og sten og stenbruddet i Vang var aktivt i 100 år og lukkede ned i 1996. Området bruges i dag også til klatring, fugleobservation, cykling og overnatning i sheltere.

Sammen med lokalguiden går vi en tur gennem stenbruddet og følger den fine grusvej ned ad bakken mod Vang havn. Vi gør stop ved »Himmalaya« og »Nevada«, ser granitvægge, kløfter og meget andet. Prisen for denne udflugt er 225 kroner.

Tillægsudflugterne skal bestilles og betales hjemmefra.

Prisen for selve Bornholmerrejser er 4650 kroner per person i dobbeltværelse for fire dage og 5150 kroner for fem dage. Eneværelsestillægget er henholdsvis 875 kroner og 950 kroner.

Tilmelding til Læserklubben.

Se hele programmet på www.læserklubben.dk

På Hotel Abildgaard er både mulighed for en dukkert i poolen og på den anden side af gaden kan du hoppe i havet.
På Bornholm ligger fire af Danmarks syv rundkirker. Vi besøger Østerlars.