Ugen på tryk: Ja, jeg skal se VM i fodbold

Udgivet:20. november 2022, 08.04

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen skal se VM i fodbold. Foto: Flemming Hansen

Vibeke Larsen
Chefredaktør

7 måneder siden

DILEMMA I morgen begynder VM i fodbold. Det mest omdiskuterede fodboldverdensmesterskab i nyere tid. Ikke på grund af det sportslige. Men på grund af værtskabet.

At holde VM i Qatar er blandt de største skandaler nogen sinde i fodboldens historie.

Punktum.

Det er fuldstændig vanvittigt, at en organisation som Fifa i 2010 tildelte Qatar værtskabet og dermed fuldstændig lukker øjnene for en endeløs række af ekstremt kritisable forhold i ørkenstaten - brud på menneskerettigheder, kvindeundertrykkelse, forfærdelige forhold for migrantarbejdere, tusindvis af dødsfald i forbindelse med VM-byggerier, fordømmelse af LGBTQ+personer, angreb på ytringsfrihed og den frie presse, korruption og så videre og så videre.

Rundt omkring i hjemmene har mange fodboldglade danskere formodentlig med stigende intensitet op mod VM-åbningen i morgen drøftet dilemmaet i, om man skal boykotte VM på grund af de rædselsfulde forhold i Qatar og derved markere et standpunkt, eller om man skal se fodbold for fodboldens skyld og tænke, at et slukket tv alligevel ikke gør en forskel.

Jeg synes, det er et stort dilemma.

Og jeg har vitterligt været meget i tvivl.

På den ene side er det mig inderligt imod at gøre eller foretage mig noget som helst, som kan have med Qatar at gøre, eller som et sådan styre kan tjene penge eller brande sig på.

På den anden side kan ingen på nuværende tidspunkt ændre på det faktum, at VM denne gang spilles i Qatar, og jeg vil rigtig gerne se verdens bedste fodboldspillere og topfodbold og blandt andet følge det danske landshold.

Efter mange overvejelser frem og tilbage har jeg nu besluttet, at jeg skal se VM i fodbold, når det trods tidsforskellen er muligt.

Fordi jeg er vild med fodboldspillet og de store turneringer.

Fordi jeg gerne vil følge vores sympatiske og underholdende landshold.

Og fordi jeg ikke er sikker på, om det rent faktisk gør nogen forskel, hvis jeg lader være, eller om det bare vil være ren symbolik - eller for min samvittigheds skyld.

Som landstræner vil Kasper Hjulmand selvfølgelig gerne mærke danskernes opbakning og interesse for landsholdet. Så uagtet problemerne i værtslandet synes han ikke, danskerne skal have dårlig samvittighed over at se VM-kampene, sagde han på et pressemøde i mandags.

Han har mange gange været ude med kritik af beslutningen om at holde VM i Qatar, og han er bekymret over forholdene. Han mener, at sporten er blevet taget som gidsel i et politisk spil. Men DBU har besluttet, at det danske landshold skal deltage. Og Hjulmand har et job som landstræner at passe.

- Problemet er, at fodbolden bliver brugt som løftestang for storpolitik. Fodbold i sig selv er det mest fantastiske til at samle mennesker, men at den her slutrunde ligger, hvor den gør, er en fejl, fastslog Kasper Hjulmand.

Ja, det er en kæmpe fejl og en skandale, som Fifa aldrig skulle have bragt verden og fodbolden i. Men som vi skal lære af. Og som verdenssamfundet skal holde øje med og tage afstand fra næste gang, inden løbet er kørt.

Jeg håber, at skandalen og kritikken får betydning for den slags beslutninger fremover. Så det her aldrig sker igen. Men at man i fremtiden - med Kasper Hjulmands ord - vil vurdere og fordele værtskaber »med en si, der hedder menneskerettigheder og de 17 verdensmål«.