Gulddrøm brast mod norske favoritter: De splittede vores midtersektion

De danske håndbold-kvinder havde Norge på krogen i en halvleg, men favoritterne steppede op i anden halvleg. Danmark spiller bronzekamp mod Kroatien på søndag

Udgivet:18. december 2020, 22.39

Læsetid:2 minutter

Skuffelsen lyser ud af målvogter Sandra Toft. Den 31-årige danske stjernekeeper stod en fantastisk første halvleg, men faldt sammen med sit forsvar efter pausen, hvor hun blot blev noteret for tre redninger. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør| jjk@herningfolkeblad.dk

HÅNDBOLD Der duftede af en håndboldoverraskelse og en dansk EM-finale i 30 minutter i Jyske Bank Boxen.

De danske håndboldkvinder spillede forrygende og lukkede frem for alt ned for det norske kontra- og gennembrudsspil i en grad, som ingen andre hold har været i nærheden af ved EM 2020.

Men i anden halvleg fandt Norge et højere gear angrebsmæssigt og vandt 27-24, selv om Danmark var i front med 13-10 efter de første 30 minutter.

- De fanger os lidt på hælene i anden halvleg. De får splittet vores midtersektion i forsvaret ad. Og det kommer vi os aldrig helt over, siger målvogter Sandra Toft til TV2 kort efter nederlaget.

Selvtilliden fra den stærke første halvleg forduftede ifølge den erfarne keeper for let.

- Vi begynder at lave nogle fejl og bliver lidt usikre, og det tager vi desværre med os ned i forsvaret, vurderer Sandra Toft.

Grus i norsk kontramaskine

Alle eksperter pegede op til opgøret på, at nøglen til dansk succes lå i at bremse det norske kontraspil.

Før semifinalen stod Norge noteret for hele 45 rene kontramål i turneringen. Til sammenligning stod der 18 mål ud for Danmark i samme kategori.

Den del af planen lykkedes. Det danske returløb foregik yderst disciplineret og i topfart efter ofte godt gennemspillede angreb.

Og i det etablerede seks-mod-seks-spil var nordmændene til at snakke med. Norge er ikke kendt for sine langskytter, og det danske forsvar lukkede godt af for de rapfodede stjerner Stine Oftedal, Veronica Kristiansen og til dels Nora Mørk. Og så diskede Sandra Toft igen op med ren verdensklasse i det danske mål. Hun gik til pausen med en redningsprocent på hele 44.

Danmark struttede af selvtillid og overskud og var i teten gennem stort set hele første halvleg.

Men efter pausen vendte billedet. De danske spillere begik nogle fejl og blev straffet med kontramål. Og i det etablerede forsvarsspil begyndte der at opstå sprækker, når især Stine Bredal Oftedal, der blev kåret til verdens bedste håndboldspiller sidste år, satte tempo.

- Vi får en god start på kampen, og vi får egentlig også en god start på anden halvleg. Jeg synes virkelig, at vi havde et godt benarbejde i vores forsvar.

- Men vi brænder et par skud på Katrine Lunde og bliver lidt usikre. Og så kommer vi til at stå lidt for bredt på fløjene og på backerne i forsvaret, lyder den umiddelbare analyse fra den danske landstræner, Jesper Jensen, over for TV2 kort efter kampen.

Rutinen blev ifølge ham også en faktor. Norge har en aldrende trup med hele 10 spillere, der er over 29 år og bare én under 25 år. Danmark har til gengæld et ungt hold.

- Man kan sige, at rutinen bliver afgørende. Og det gør den individuelle klasse måske også lidt, erkender Jesper Jensen.

De danske håndboldkvinder har dog ikke længe til at slikke sårene. Søndag eftermiddag er der bronzekamp mod Kroatien i Jyske Bank Boxen. Hvis Danmark vinder den kamp, vil det være de første medaljer ved et internationalt mesterskab til det danske kvindelandshold siden VM 2013.