Juleaften på Herningværket: Rasmus Madsen har vagten

En række danskere tager på arbejde juleaften og sørger for, at vi andre kan fejre jul uden forstyrrelser - Rasmus Madsen har vagten på Herningværket

Udgivet:24. december 2021, 06.02

Læsetid:2 minutter

Rasmus Madsen har vagten på Herningværket juleaften. Foto: Privatfoto

HERNING Julen er traditionernes og hjerternes fest, hvor vi skruer godt op for radiatorerne, og pynter op med lys og kæder.

I mange hjem sendes elmåleren på overarbejde, når både ovn, kogeplader og diverse julelys skal holdes i gang.

Men selv om der er godt blus på mange komfurer, mens vi laver julemaden juleaftensdag, er det samlede elforbrug i Danmark alligevel cirka 10 procent lavere sammenlignet med en almindelig december søndag.

Mere effektive komfurer, ovne og led-belysning hjælper med til at begrænse elforbruget.

Juletræets farve

Og mens mange af os drømmer om en hvid jul, er det dejligt at vide, at el og varme i stigende grad er grøn. Rasmus Madsen, der er daglig leder af Herningværket, ved, at det ikke kun er juletræets farve, der er grøn. Det er energien, som Herningværket leverer, nemlig også.

Men den grønne energi kommer ikke af sig selv. Derfor tager driftsvagten på Herningværket også tørnen juleaften, så vi andre kan julehygge med familie og venner.

- Vores kraftværker er bemandet døgnet rundt 365 dage om året, og juleaften er ingen undtagelse. Vi skal sørge for, at værkerne altid kan levere el og varme, når der er behov for det, siger Ole Thomsen, der er ansvarlig for Ørsteds ni kraftværker i Danmark, i en pressemeddelelse.

Usædvanligt strømforbrug

Selv om elforbruget afslører, at mange er gået over til langtidsstegning af and og flæskesteg, og elforbruget er blevet spredt mere ud over eftermiddagen, oplever medarbejderne på kraftværkerne netop juleaften en stor ændring i strømforbruget.

Frem til klokken 18 er der et relativt jævnt elforbrug i de danske hjem. Men fra det øjeblik juleanden og flæskestegen er ude af ovnen, falder strømforbruget markant, og det stiger først for alvor igen, når vi vender tilbage på arbejde 27. december.

Når vi slukker for ovnen og komfuret juleaften, falder elforbruget i Danmark med 800 megawatt inden for en time. Det svarer til den samlede effekt fra Ørsteds største havmøllepark i Danmark - gange to.